Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  03.02.2016 22:59:19

3. února: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Volatilita na amerických trzích přetrvává. Středeční obchodování se nejprve neslo v negativním duchu, ačkoli výrazně posilovala ropa. Ta krátce oslabila po zveřejnění údajů o dalším nárůstu zásob suroviny v USA, ovšem slabý dolar nakonec vynesl akcie do plusu. Investoři výrazně přehodnocují svá očekávání ohledně dalších kroků americké centrální banky.

Index Dow i díky důležitým ropným firmám a Applu přidal nejvíce, konkrétně 1,13 % na 16 336,66 bodu, S&P 500 posílil o půl procenta na 1 912,53 bodu a Nasdaq Composite jako jediný zůstal v mínusu, a to 0,28 %, a seanci tak zakončil na 4 504,24 bodu. Sektorově se nejvíce dařilo energetice a odvětví základních materiálů, jako jediné v červených číslech zůstaly technologie. Index volatility VIX klesl o procento a půl na 21,65 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA o necelé čtyři bazické body stoupl na 1,8809 %.

Středa byla v mnohém atypická. Řada vítězů posledních týdnů i měsíců - Amazon, Facebook, Alphabet - ztrácela několik procent, zatímco velké ropné firmy nebo třeba Apple výrazně posílily. Tyto velké firmy do značné míry ovlivnily rozdílnou výkonnost tří hlavních indexů. Alphabet navzdory poklesu o 4 % zůstal největší veřejně obchodovanou firmou, Apple se mu ale tržní kapitalizací přiblížil na zhruba deset miliard dolarů.

S&P 500 (3. února 2016)
S&P 500 (3. února 2016)

"Zažíváme učebnicový přechod od býčího k medvědímu sentimentu," upozorňuje Adam Sarhan, ředitel Sarhan Capital. "Prodávají se silné tituly a nenakupují se ty, které byly pod tlakem. Trhu se nedaří výrazněji odrazit od lednového minima, což podle mě naznačuje, že pomalu začíná medvědí trend."

Dolar vůči koši měn ztrácel zhruba procento a půl. Po slabších než očekávaných datech o aktivitě v sektoru služeb investoři očekávají zdrženlivější přístup Fedu ke zvyšování sazeb. To podle všeho částečně i pomáhá akciím, byť komentáře z trhu na téma vztahu politiky Fedu (a důvěry v ekonomiku USA) a cen akcií jsou často proti sobě.

V posledních týdnech je to pak mnohdy ropa, jejíž cena vede i ceny akcií. Ve středu ropa zažila rally díky náznakům možnosti, že by země kartelu OPEC a někteří další velcí těžaři mohli začít jednat o omezení produkce suroviny. Zpráva o dalším výrazném nárůstu zásob ropy v USA vedla pouze k mírnému zakolísání cen. Rich Barry z NYSE k tomu uvedl, že "když ropa posiluje i přes oznámený nárůst zásob, je dno na trhu s ropou již za námi". Jde o staré burzovní pravidlo, které samozřejmě zcela běžně nebývá naplněno.

Po oznámení hospodářských výsledků přes dvě procenta ztratily akcie General Motors, šest procent naopak přidaly akcie společnosti Comcast. 0,7 % odepsaly akcie farmaceutické společnosti Merck. Po konci obchodování oznámily výsledky hospodaření za poslední loňský kvartál například společnosti MetLife, Allstate, GoPro, NXP Semiconductor nebo Yum! Brands.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Časováním trhů se dá vydělat. Ale nedělejte to

Časováním trhů se dá vydělat. Ale nedělejte to

Časování trhů, tedy čekání na nejvhodnější čas na nákupy či prodeje, není pro každého. Investor si musí uvědomit, co může získat nebo ztratit. A je toho hodně.


Tyto akcie doporučuje Goldman Sachs těm, kdo se bojí recese v USA

Tyto akcie doporučuje Goldman Sachs těm, kdo se bojí recese v USA

Akcie prožívají divoký start roku 2016 a množí se hlasy varující před možnou recesí americké ekonomiky. V jakých akciích v takovém případě hledat úkryt před tržním vlnobitím? Stratégové z Goldman Sachs doporučují nakupovat akcie firem se silnou rozvahou a jen omezenou expozicí v zámoří.

FANG vs. BARF: Vítězové a poražení loňského roku aneb akciové sázky na vlastní nebezpečí

FANG vs. BARF: Vítězové a poražení loňského roku aneb akciové sázky na vlastní nebezpečí

Různá odvětví, různé trendy, různé marže. Loňské akciové hvězdy mají zatím solidně nakročeno i letos a poražení roku 2015 trpí i v tomto roce. Jejich srovnání ale ani tak není nuda.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688