Alojz Ryšavý (ALO diamonds)
Komodity  |  03.02.2016 13:56:24

Šperkařský průmysl bude muset po roce 2019 řešit nedostatek diamantů. S ním poroste i cena

Diamantový trh budou v následujících letech ovlivňovat stárnoucí doly s klesající výtěžností, absence nových nalezišť a zmenšující se dodávky surových diamantů na trh. Světová poptávka poroste díky Spojeným státům, Číně a Indii. Podle analýzy českého klenotnictví ALO diamonds to bude mít vliv na ceny diamantů a lze očekávat, že zhruba do roka začnou ceny opět růst. Na tomto trendu se shodují i analytici těžařských společností Alrosa, De Beers či Rio Tinto.

ČR ceny diamantů ovlivňuje především kurz koruny

Diamanty se obchodují v amerických dolarech a ceny na světových trzích mají na český trh jen druhotný dopad. Důležitým faktorem, který ovlivňuje cenu v ČR, je kurz koruny vůči dolaru. „Oslabující koruna za poslední rok zvýšila hodnotu diamantů o 3,88 %, za pět let pak o 32,44 %,“ uvádí klenotnictví ALO diamonds „Zájem o diamantové šperky se v České republice výrazně zvyšuje,  odle našich odhadů poptávka v roce 2015 meziročně vzrostla přibližně o čtvrtinu, což se projevilo růstem tržeb v celém segmentu. Velkou roli tu hraje rostoucí zájem o investiční šperky, které kombinují hodnotu kamenů a umělecké hodnoty.“

Oživení světového trhu v polovině tohoto roku

Největší těžařské společnosti Alrosa, De Beers a Rio Tinto se shodují, že oživení světového diamantového trhu přijde uprostřed roku 2016 spolu s rostoucí poptávkou po diamantech. Podle renomované ratingové agentury Moody´s je diamantový průmysl i přes dočasný pokles zájmu o nově vytěžené kameny stále silný.

Rostoucí poptávka a nedostačující nabídka

Poradenská společnost Bain & Company a Antverpské světové diamantové centrum (Antwerp World Diamond Centre) očekávají, že poptávka po nezpracovaných diamantech bude v průběhu nastávajících 15 let meziročně růst v rozmezí 3 až 4 %. Přitom stárnoucí diamantové doly nebudou schopné tuto rostoucí poptávku uspokojovat. To bude mít za následek zvětšující se rozdíl mezi poptávkou a nabídkou na trhu. Od roku 2019 se pak začnou tyto nůžky dynamicky rozevírat.

Zájem o diamanty ve stagnující Číně poroste až od roku 2017

Zpomalení růstu čínské ekonomiky zapříčiní v roce 2016 nejspíš stagnaci čínského trhu s diamanty i přes dlouhodobé posilování střední a vyšší třídy. Oživení by mělo přijít až v roce 2017. Od tohoto roku Bain & Company a Antverpské světové diamantové centrum očekává v Číně meziroční růst o 4 – 5,5 % až do roku 2030.

 


ALO diamonds

je významná česká klenotnická společnost s nejširší maloobchodní sítí s diamantovými šperky v ČR a SR. Již od roku 1995 vyrábí oslnivé šperky s diamanty a barevnými drahokamy různých kolekcí a stylů v jednom z největších kreativních ateliérů ve střední Evropě. Jako první firma v ČR a na Slovensku začala v roce 1997 obchodovat na burzách v Antverpách, Hongkongu a Izraeli. ALO diamonds má v současné době pět luxusních prodejen v České republice a tři na Slovensku. V roce 2013 společnost zprovoznila butik ve floridském Miami a nyní otevírá luxusní prodejnu v texaském Houstonu.

Více informací na: www.alo.cz

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688