Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.02.2016 00:23:56

1. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy zahájily pondělní obchodování téměř procento v mínusu, když pod tlakem byl opět sektor ropy. Většina trhu se ale postupně začala zvedat a krátce před koncem obchodování byly všechny tři indexy v plusu. Dva z nich ale nakonec spadly lehce pod nulu.

Index Dow nakonec odepsal 0,11 % na 16 448,97 bodu, S&P 500 oslabil o 0,04 % na 1 939,38 bodu a Nasdaq Composite přidal 0,14 % na 4 620,37 bodu. Nejhůře si vedl sektor energetiky (-2,11 %), zhruba v procentním plusu se naopak na konci držela odvětví telekomunikací, veřejných služeb a cyklického spotřebního zboží. Index volatility VIX klesl o procento na 19,98 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se posunul o necelé čtyři bazické body výše na 1,9555 %.

S&P 500 (1. února 2016)
S&P 500 (1. února 2016)

Náladu na trhu během dne zlepšila slova viceguvernéra Fedu Stanleyho Fischera, který zopakoval, že americká centrální banka vnímá nejistoty v globální ekonomice (pokles cen ropy, nízká inflace). Zásadní byla jeho slova o tom, že neví, jaký bude další krok Fedu. Trh si to vyložil jako možnost podpory ekonomiky, například ponecháním sazeb na stávající úrovni. Existují ale i hlasy, které volají po dalším kvantitativním uvolňování v USA, zatím jde ale o vyložený extrém.

Nepříznivý začátek obchodní seance byl ovlivněn i neoslnivými daty o americkém zpracovatelském sektoru. "Trh je naladěn defenzivně," okomentoval pondělní vítězné sektory Marc Chaikin, ředitel Chaikin Analytics. "Investoři by měli obejít volatilitu spojenou s hospodářskými výsledky a vsadit na akcie s vysokým dividendovým výnosem.

Tento přístup se ale příliš nevyplatil těm, kdo neměli vsazeno na dobré hospodářské výsledky Alphabetu. Mateřský holding Googlu svými výsledky po uzavření obchodování smetl odhady analytiků ze stolu a díky posílení akcií o zhruba 6 % se z Alphabetu stala nejhodnotnější veřejně obchodovaná firma na světě.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Osobní příjmy v USA v prosinci meziměsíčně vzrostly o 0,3 %, stejným tempem jako v listopadu. Trh očekával růst o 0,2 %. Osobní výdaje se v prosinci meziměsíčně nezměnily, očekával se růst o 0,1 %. Listopadový růst byl revidován na 0,5 % z 0,3 %.
  • Růst aktivity v americkém zpracovatelském sektoru v lednu podle indexu nákupních manažerů od společnosti Markit zrychlil. Ukazatel vzrostl na 52,4 bodu z 51,2 bodu v prosinci. Rychlý odhad pro leden byl 52,7 a čekalo se, že finální údaj se nezmění. Index od institutu ISM ovšem stagnoval na 48,2 bodu. Očekával se nárůst na 48,4 bodu.
  • Americký miliardář Donald Trump usilující o prezidentský úřad získal na svou kampaň v posledních třech měsících loňského roku od dárců pouhých 2,6 milionu dolarů.Oznámila to federální volební komise. V tomto směru ho zastiňují jeho republikánští soupeři Ted Cruz i Jeb Bush, kterým se podařilo získat 20,5 milionu dolarů, respektive 7 milionů.
  • Internetová společnost Yahoo! se chystá zavřít několik divizí a snížit pracovní sílu o zhruba 15 %, což je přibližně 1 600 pracovních míst. Počítá s tím plán na snížení nákladů, který by po zveřejnění hospodářských výsledků za čtvrté čtvrtletí měla představit generální ředitelka Marissa Mayerová. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedl server ekonomického listu The Wall Street Journal. Firma čtvrtletní výsledky oznámí v úterý. Akcie v pondělí +0,20 %.
  • Nejhodnotnější značkou na světě zůstává Apple s hodnotou 145,9 miliardy USD, hlavně díky úspěchu přístroje iPhone 6. Na druhém místě skončila americká internetová firma Google, která odsunula na třetí příčku jihokorejský Samsung.Nejvlivnější, nebo také nejlépe rozeznatelnou značkou se stala firma Walt Disney díky úspěchu nejnovějšího dílu Hvězdných válek. Vyplývá to z žebříčku sestavovaného společností Brand Finance. A nic to nemění na tom, že po zveřejnění hospodářských výsledků společnosti Alphabet (dříve Google) se Apple poroučel z pozice nejhodnotnější veřejně obchodované firmy. Akcie Applu v pondělí -0,93 %, akcie Alphabetu +1,22 % (před výsledky).
  • Energetická firma Dominion Resources koupí distributora plynu Questar za 25 USD za akcii.
  • Farmaceurtická společnost Abbott Laboratories koupí diagnostického specialistu Alere za 5,8 miliardy USD.
  • Výrobce ortopedických implantátů Stryker koupí od Madison Dearborn Partner za 2,78 miliardy dolarů firmu Sage Products.
  • Morgan Stanley snižuje cílovou cenu akcií Tesly Motors na 333 z 450 USD.
  • Barclays snižuje cílovou cenu akcií Boeingu na 145 ze 169 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu.

 

Akcie pohledem technické analýzy: V USA i Evropě by měla růst vystřídat konsolidace, DAX může dále mírně zpevnit Akcie pohledem technické analýzy: V USA i Evropě by měla růst vystřídat konsolidace, DAX může dále mírně zpevnit

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688