Sníh na Šumavě taje, hrozí povodně, varují meteorologové

TNBiz, 1.2.2016

ČHMÚ vydal výstrahy pro dva okresy - klatovský v Plzeňském kraji a prachatický v kraji Jihočeském. Obě výstrahy platí od teď do úterní jedenácté hodiny.

Hůř má podle expertů být na Klatovsku, kde hrozí až druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Na Prachaticku pak meteorologové a hydrologové předpovídají stupeň bdělosti, tedy ten nejmírnější.

"Vlivem silného větru a oteplení dochází na Šumavě k výraznému odtávání sněhu, které v pondělí odpoledne způsobí rychlý vzestup hladin toků zejména v povodí Vydry a horní Otavy," píše se ve vydané výstraze.

"Na Vydře a Otavě po Sušici předpokládáme dosažení 2. stupně povodňové aktivity (SPA) v pondělí v podvečerních hodinách, v Sušici nelze vyloučit i krátkodobé dosažení 3. SPA. Na středním úseku Otavy (Katovice) je malá pravděpodobnost dosažení 1. SPA, dále už povodňovou aktivitu nepředpokládáme," upřesnili hydrologové.

Ti také doporučují, aby místní bedlivě sledovali aktuální situaci, sledovali sdělovací prostředky a pro jistotu se ani nepřibližovali k břehům vodních toků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky