Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.01.2016 09:45:41

Dita Přikrylová: Technologická feministka, která mění zemi k lepšímu

Dita Přikrylová je zakladatelkou projektu Czechitas, který má jednoduchou, ale ve své podstatě úžasnou vizi: naučit ženy programovat.

Proč právě ženy? Na webu projektu najdeme, že podle ČSÚ bylo v roce 2013 v IT oborech zaměstnáno pouze 9,3 % žen s tím, že ve stejném roce jen 13,8 % žen absolvovalo vysokou školu v oboru IT.

Tyto nelichotivé statistiky se rozhodla Dita změnit a ženám dokázat, že programování nemusí být výslovně mužským oborem: „S kamarádem jsme pořádali v Brně kurz programování webových aplikací Ruby on Rails. Bylo to pro holky, které si udělaly statickou webovou stránku, bavilo je to a mě taky. Tak jsem se rozhodla pokračovat. Zapojila jsem svou kamarádku, vzniklo naše logo a název Czechitas,“ uvádí v rozhovoru pro Neovlivni.cz Přikrylová. Co je překvapivé je to, že údajně naučí programovat za několik měsíců kohokoliv. Ukazuje se, že to zas tak nereálné být nemusí. Na stránkách Czechitas najdeme příběhy žen, které vystudovaly obory převážně humanitního směru, například sociologii či androgogiku a poté přešly k programování a nyní pracují v IT firmách.

Žádné falešné naděje, ale uplatnitelné ženy na trhu práce

Dita především nechJeden z mnoha workshopůce dávat ženám falešnou naději, kterou často získají při nejrůznějších rekvalifikacích, které často organizují firmy napojené na penězovody Evropské unie. Ženy se také školí na pracovní pozice s velmi malou uplatitelností na trhu práce, jedná se například o refkvalifikace na servírky, číšnice, kosmetičky ale i sociální pracovnice. A i pokud si osoba najde práci v oboru, ve kterém se rekvalifikovala, tak ve většině případů nemůže očekávat zajímavé finanční ohodnocení.

Czechitas na to jde jinak s tím, že se snaží vytvářet „hotové“ programátorky, které se poté budou moci přihlásit do výběrového řízení v IT firmách: „Chceme se o holky postarat od začátku do konce. Vyškolit je a pomoct jim najít práci. To je právě ta vedlejší činnost, kterou chceme dělat, a která by nás výhledově měla živit. Tím by mělo být školení holek pro různé pozice ve firmách. Vzniklo to tak, že nás oslovuje čím dál tím víc firem, které mají otevřené juniorní pozice, na které by mohla nastoupit naše děvčata. Naše vize je taková, že holky připravíme tak, aby mohly jít rovnou do přijímacích řízení s tím, že to zvládnou,“ uvedla zakladatelka pro server Lupa.cz.

Czechitas v tom vidí i možnosti zajímavého byznysu, neboť za úspěšně obsazeného kandidáta si může říct několik měsíčních mezd, funguje tak v podstatě nejen jako vzdělávací instituce, ale také personální agentura. A právě tohle spojení umožňuje, aby vzdělání bylo co nejproduktivnější a odpovídalo požadavkům na trhu práce.

Ani začátečnice které s programováním nemají příliš zkušeností, nemusí mít obavy: „My na té neznalosti v podstatě stavíme. To je jedna z výhod toho, že se soustředíme na holky, protože ty se v ženském kolektivu cítí bezpečně, nemusí se obávat, že se ztrapní, a proto se ani nebojí ptát, jaké tlačítko by měly zmáčknout. A to je úplně v pořádku. Máme i lektory, kteří běžně vyučují hodně pokročilé věci, a pro ně je to takový trénink, jak pracovat s lidmi, kteří jsou úplní začátečníci,“ tvrdí v rozhovoru pro blog.proudly.cz.

tym

Tým Czechitas, zdroj: FCB Czechitas

Skutečný feminismus bez peněz daňových poplatníků

Dita pro postavení žen ve společnosti činí mnohem více než nejrůznější pseudofeministky. Můžeme si jmenovat například eurokomisařku Věru Jourovou, která je především oportunistkou – se získáním eurokomisařského místa se stala tvrdou obhájkyní kvót na počet žen v dozorčích radách. Kontroverzní výstupy také odvádějí nejrůznější genderové organizace, které čerpají rozsáhlé veřejné prostředky na zlepšení postavení žen (zmiňme si například Fórum 50, Gender studies a další), jejich činnost je však v mnoha případech kontraproduktivní: řešením nejrůznějším bagatelních záležitostí (například Výstava Knihovny AV ČR, kde byly akty žen) vytvářejí konflikty a místo spojování mužského a ženského světa se snaží vytvářet nové bariéry. Nehledě na to, že tyto feministické organizace podporované z velké části z veřejných peněz také požadují zavedení kvót na podíl žen v dozorčích radách, ale i v politice. Aneb jedná se o jeden z nejhorších způsobů, jak degradovat ženy, především ty schopné.

Jaký má Dita názor na kvóty? „Já bych hrozně nechtěla být ta ženská, která byla na svou pozici dosazená jen proto, že jsou na to zavedené nějaké kvóty. To musí být hrozný pocit. A obor IT je přímý, upřímný a transparentní, tam by to ti kluci dali hned sežrat. V IT je to přece jedno, jestli je to kluk, nebo holka, většina práce je stejně on-line… důležité je tu práci udělat dobře a včas. Ženy samotné se musí motivovat k tomu, aby šly a chtěly se to naučit. Ne proto, že je to potřeba shora, ale že v tom samy spatřují benefity,“ uvedla v rozhovoru pro server zena.centrum.cz.

Genderové diskuze bere jako zcela podřadné, její cílem je především naučit ženy programovat: „Všimly jsme si, že naše aktivity často tnou do živého, rozdmýchávají diskuse, a to nás strašně baví. Zároveň ale naše holky mají za sebou školení a mohou jít rovnou do práce, tak si myslím, že jsme o krok dál než klasické genderové diskusní kroužky,“ tvrdila pro server Lupa.cz. Chlubí se, že pokud žena chce, tak za několik měsíců usilovné práce a trénování se může naučit obstojně programovat. Ženy jsou podle ní pečlivější, cílevědomější a dokážou se na věci lépe soustředit.

Podpořit Czechitas můžete nákupem stylových triček

Podpořit Czechitas můžete nákupem stylových triček (zatím jen dámská trička)

Czechitas může přispět ke znalostní ekonomice více než politik

Czechitas  tak může změnit osudy stovkám žen, které by jinak měli či mají velmi těžký život. Které by třeba dělali monotonní, náročnou a špatně placenou práci. Jako programátorky však zažijí zcela jiný život – můžou se těšit na vysoké finanční ohodnocení, příjemné firemní prostředí (IT firmy patří mezi nejlepší zaměstnavatele) a z toho vyplývající zajímavější, plnohodnotnější, ale také nezávislejší život. Zatímco telefonní operátorky, servírky budou ohrožené technologickou revolucí a můžou časem přijít i o práci, tak tyto programátorky naopak budou stát v čele úžasné technologické revoluce, kterou prožíváme.

Czechitas tak přispívá svou usilovnou prací ke znalostní ekonomice více než politici s nejrůznějšími plány, které jsou z velké části založené jen na utrácení peněz daňových poplatníků. Proto bychom měli lidem Ditě zatleskat, neboť se jedná o skutečnou feministku a hrdinku technologické revoluce.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688