Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  29.01.2016 06:00:53

Samsung jako Apple: Letošní rok nebude nic moc


Samsung vykázal za poslední kvartál minulého roku horší výsledky, než očekávali analytici. Stejně jako Apple předpokládá zhoršení v roce letošním.

Korejský konglomerát Samusng vykázal za loňský poslední kvartál o něco horší ekonomické výsledky, než jaké očekávali analytici. Co se týče předpokládaného výhledu na letošní rok, připojil se Samsung k Applu, jelikož očekává, že rok 2016 bude těžký pro celý technologický sektor. Informovala o tom agentura Bloombeg s odkazem na zveřejněné výsledku společnosti Samsung.

Zisk za čtvrté čtvrtletí roku 2015 se Samsungu propadl téměř o 40 %. Příčinou je prý celkový pokles poptávky globální ekonomiky. To vyvolalo pokles poptávky také po počítačích a chytrých telefonech, včetně příslušenství. Samsung bude investovat do nových displejů, polovodičových technologií, aby svůj zisk v budoucnu zvýšil.

Samsung své výsledky vyhlásil jen krátce poté, co totéž učinil Apple. Ten také oznámil, že v letošním roce očekává pokles svých prodejů, první za poslední dekádu. „Všechny technologické společnosti po celém světě budou letos čelit špatným časům. Dokud se nezveden celková poptávka, bude to celé o tom, kdo dokáže celou situaci nejlépe ustát,“ řekl Yoo Eui Hyung, analytik společnosti Dongbu Securities.

Zisk Samsungu se ve čtvrtém kvartále 2015 snížil na 2,7 miliard dolarů, zatímco průměrný odhad analytiků se pohyboval kolem 4,5 miliardy dolarů. Výsledky v sobě zahrnují také ztrátu z jiných než provozních činností, a to z kurzových rozdílů (kvůli posilujícímu wonu) a slabému růstu v klíčovém segmentu chytrých telefonů a čipů.

Globální prodeje chytrých telefonů vzrostly o 6 procent, což je nejnižší růst v historii společnosti Samsung. Samsung celosvětově prodal 97 milionů smartphonů a 9 milionů tabletů v posledním loňském kvartále. Největším konkurentem zůstává Apple, ale také čínský Huawei.

„Celkově se na trhu smartphonů dají v roce 2016 očekávat těžké časy, ale stále vidíme určitý potenciál růstu v segmentu levnějších telefonů, ačkoli i tam bude konkurence tvrdá,“ říká Lee Kyeong Tae, viceprezident divize mobilních komunikací. „Budeme pokračovat ve vývoji dalších modelů sérií A a J, abychom v tomto segmentu posílili naši konkurenceschopnost,“ dodává.

Aby Samsung nažhavil své zákazníky, přestaví příští měsíc na Světovém mobilním kongresu v Barceloně nové verze svých top modelů Galaxy S. Model S7 bude mít displej s úhlopříčkou 5,1 palců a S7 Edge dokonce 5,5 palců.

Nicméně akcie Samsungu na zveřejněné výsledky reagovaly poklesem o 2,6 % na burze v Soulu. Tento rok ztratily akcie korejského giganta již více než 9 %.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688