Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.01.2016 06:00:48

Fed březnové zvýšení úroků neodpískal – zatím…


Jan Čermák komentuje výsledky středečního zasedání Federálního rezervního systému. Fed prý zatím březnové zvýšení sazeb neodpískal.

Dění v globální ekonomice a na finančních trzích pozorně monitorujeme, ale dopady kolapsu cen ropy na inflaci považujeme stále za dočasnou záležitost, přičemž očekáváme, že makroekonomický vývoj nám umožní dále postupně zvyšovat úrokové sazby. To je ve zkratce až příliš neutrální vzkaz pro trhy z posledního zasedání Fedu.

Pravda, výbor řídící v USA měnovou politikuFOMC – evidentně v řadě ohledů změkčil svůj pohled na ekonomiku, ale komentář k jeho rozhodnutí vůbec nenaznačuje, že by si Fed chtěl dát v březnu (kdy je tisková konference) pauzu. Základní pohled Fedu na americkou ekonomiku se totiž i po lednovém zasedání nemění, neboť předpokládá, že ekonomika poroste mírným tempem (moderate pace) a podmínky na trhu práce se budou dále vylepšovat.

Jak již bylo uvedeno výše – FOMC sice hodlá pozorně sledovat vývoj v zahraničí a na finančních trzích a s tím související implikace pro trh práce, inflaci a pro růst, avšak tato zmínka je vcelku neutrálně laděná a v zásadě se přibližuje tomu, co Fed uváděl již ve svém prosincovém komentáři. V tom aktuálním komentáři FOMC naopak rozhodně chybí explicitní zmínka o utažení finančních podmínek (klesající ceny akcií, silný dolar či růst kreditních spreadů), což by šlo skutečně považovat za jasně holubičí signál.

V součtu lze tedy konstatovat, že Fed sice svůj pohled na ekonomiku lehce změkčil, ale pokud by makroekonomická data zůstala silná, tak březnové zvýšení oficiálních úrokových sazeb v USA bude ve hře. Nicméně je otázkou, zdali konjunkturální data opravdu zůstanou na dostatečně “býčí” úrovni. To se může velmi brzy změnit. Již v pátek budeme mít k dispozici výsledek HDP za poslední kvartál roku 2014, kde očekáváme velmi nízký růst – těsně nad úrovní jednoho procenta. V pondělí pak na trh bude čekat výsledek indexu podnikatelské nálady ISM, který podle nás bude indikovat pokračující propad v americkém průmyslu.

V kontextu takovýchto dat si lze jen stěží představit další relativně rychlé zvýšení úroků. Tím spíše pokud by se finanční podmínky skrze oslabující trhy s rizikovými aktivy v USA i globálně dále utahovaly. Na druhou stranu je třeba uvést, že představitelé Fedu budou mít samozřejmě prostor skrze svoji rétoriku vysílat signál, že v březnu na zvyšování úroků nedojde. Příležitostí k tomu bude dost – například již za pár dní bude v Kongresu vystupovat šéfka Fedu Yellenová se svým půlročním hodnocením americké ekonomiky.

Jan Čermák, analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688