STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  27.01.2016 15:33:49

Jaké jsou možnosti řešení deficitu důchodového účtu?

Autor: Ondřej Makeš

Důchodový účet v ČR je každoročně deficitní. Jaké jsou možnosti řešení tohoto dlouhodobého problému?

České republice je průměrný důchod asi 11 000 , poměr k čisté mzdě je lehce nad 50 %, průměr OECD je přibližně 57 %. Nižší poměr je ale například v Německu, Belgii, Francii, Anglii. Nynější důchody jsou postaveny na tzv. systému mezigenerační solidarity PAYG (Pay As You Go). Co se odvede z příjmů pracujících daný měsíc, je okamžitě vypláceno seniorům. Poměr pracujících k seniorům se však stále snižuje. Může za to nižší natalita i mortalita. Na důchody již nyní odchází více než třetina rozpočtu státu a důchodový účet je každoročně desítky miliard ve ztrátě.

Daňové zatížení práceČR dosahuje nějakých 42 %, zatímco průměr OECD je 35 %. Zvyšováním odvodů tedy cesta nepovede. Kam se odvedené peníze ztrácí, domnívám se, že není potřeba zmiňovat.

Zvyšováním věku odchodu do penze je další možností, jak zlepšit mnohá čísla. Dle současné metodiky budou tuzemští muži v roce 2020 odcházet do penze v 63 letech a 10 měsících a ženy v 60 letech a 6 měsících. Zatímco muži se tedy dostávají na hranici 65 let, kolem které se bude dle studie akademického pracoviště IDEA CERGE-EI pohybovat většina ze sledovaných 13 evropských států, ženy výrazně zaostávají. Ať se nám to líbí nebo ne, ve zvyšování odchodu do důchoduČR v současné době ještě nějaký prostor je.

Dalším řešením je občany více motivovat, aby si spořili sami. Jak jsme se ale přesvědčili fiaskem II. pilíře, je nanejvýš nutné toto spoření učinit povinným. Průměrný důchodNěmecku je asi 20 000 s tím, že ženy jsou asi na poloviční sumě oproti mužům. Zásadní rozdíl ale je v tom, že tamní penzisté nespoléhají pouze na peníze státu, ale na vybudované hodnoty během jejich života. Řekněme si to na rovinu, ale Češi zkrátka nejsou příliš zvyklí si aktiva budovat během aktivního života. Ne, že by nespořili, netermínované vklady dosahují rekordních hodnot, ale ty bohužel zisky nepřináší. Nikdo jim to nemá za zlé, dlouhá desetiletí minulého režimu se nesmazatelně podepíší na většině populace. Zlepšení v této oblasti se objevuje ale s každým dalším rokem. Všichni víme, že absolutní výše odložené spotřeby není důležitá. Někteří dokážou uspořit 20 % z minimální mzdy a některým nestačí ani 2 průměrné. Argumentace o vyšších platech u sousedů je tedy poměrně bezpředmětná. Vzdělávání ve finanční gramotnosti, která je v ČR přibližně na úrovni Namibie, je nutností.

Většina řešení týkající se důchodů jsou dlouhodobého charakteru. To činí s jakékoli reformy zásadní problém, neboť žádná vláda dnes nemá zájem na tom, aby se pozitivní výsledky projevily za 20 let. Následující řešení má asi nejdelší horizont, tím řešením je podpora porodnosti. V této oblasti má stát nepřeberné množství nástrojů, jak toho docílit. O jejich účinnosti však můžeme jen spekulovat.

Jedním z dalších možných kroků, jež se státem souvisí méně, je podpora od dětí. Vyživovací povinnost směrem rodič-dítě je v zákonech pevně ukotvena, ale konkrétní povinnosti v opačném směru tam již nenajdete. Dříve bylo samozřejmostí, že se z větší části o penzisty staraly jejich děti. 3 tisíce korun z 20 tisícového platu nejsou takovou bolestí, jako je 3 tisícový zisk k 10 tisícovému důchodu. To, že se to tak neděje, je zapříčiněno mnoha faktory, ale jedním z nich je i výchova. Takže pokud se chcete mít v důchodu fajn, vychovejte si svoje děti.

Jednou z posledních možností a vládou nejvíce oblíbeným řešením je nedělat nic. Však ono se to nějak vystříbří. Nikdo nás nenechá umřít hlady. Raději si dopřejeme teď, než aby nám to rozkradli. Důchodu se stejně nedožiju. Co bude za desítky let, neřeším teď. Že Vám to něco připomíná? Pravděpodobně asi budete Čech, v lepším případě Češka.

Důchod ČR

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688