BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  27.01.2016 15:27:14

Dnes: zasedání Fedu a RBNZ, analýza EUR/USD

Akcie na Wall Street se v úterý zotavily o více než 1 procento, taženy růstem cen ropy a silnými čtvrtletními výsledky společností 3M, Johnson & Johnson a Procter & Gamble. V černých číslech uzavřelo všech 10 hlavních sektorů z indexu S&P pod vedením posílení energetického sektoru o 3,8 procenta. Ceny ropy v úterý vyskočily o 3,7 procenta v nadějích, že se kartel OPEC dohodne s nečlenskými zeměmi na řešení globálního přesycení trhu.

Index Dow Jones uzavřel v úterý růstem o 1,78 procenta na hodnotě 16 167,23 bodu, širší index S&P 500 posílil o 1,41 procenta na 1 903,63 bodu a technologický Nasdaq Composite  stoupl o 1,09 procenta na 4 567,67 bodu. Pozitivní zprávou byl i růst spotřebitelské důvěryUSA. Index amerického spotřebitelského klimatu podle průzkumu průmyslové skupiny Conference Board pro leden stoupl na 98,1 bodu ze sestupně revidovaných 96,3 bodu za prosinec. Analytici čekali stagnaci ukazatele na původně uváděných 96,5 bodu za předchozí měsíc.

Dnes se neočekává, že by americká centrální banka (Fed) v závěru dvoudenního měnového zasedání změnila nastavení úrokových sazeb poté, co na předchozím prosincovém zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu prvně po 9 letech. Dnešní zasedání je bez tiskové konference. Investoři budou proto detailně analyzovat doprovodné komentáře.

Co se týče aktuální ekonomické situace, lze čekat, že banka se bude držet svého standardního tónu, když uvede, že ekonomika roste mírným tempem a situace na trhu práce se zlepšuje. Klíčový však bude její názor na to, jak poslední chaotický vývoj na globálních trzích ovlivní výhled na zvyšování sazeb do budoucna. Rovněž od posledního zasedání klesla 5letá inflační očekávání, což hraje proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Momentálně finanční trhy podle krátkodobých výnosových křivek oceňují březnové zvýšení úrokových sazeb s 25 procentní pravděpodobností. Kdyby proto banka dnes naznačila utažení měnových podmínek v březnu, tak jak tvrdili v prosinci, bylo by to pro trhy překvapením, ve výsledku pozitivní pro USD, avšak negativní pro akcie.

Podle našeho názoru je pravděpodobnější a bezpečnější varianta držet dnešní komentář v mírně holubičím tónu. Vzhledem k tomu, že trhy příliš nepočítají s březnovým zvýšením sazeb, dolaru tato slova neublíží hlavně na páru s eurem, kde si investoři pamatují vystoupení Maria Draghiho z předchozího týdne. Prezident ECB tehdy naznačil možnost dalšího uvolnění měnových podmínek v eurozóně. Navíc holubičí slova by mohla stabilizovat situaci na rizikových aktivech, jakými jsou akcie a ropa. Pro zlato, které v lednu silněji posílilo, by tato situace mohla být negativní.

Dnes večer rovněž zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ). Ta v prosinci snížila základní úrokovou sazbu po čtvrté za rok ve výsledku na 2,5 procenta. Tehdy však naznačila, že je konec cyklu snižování sazeb, což bylo pro NZD pozitivní. Od té doby se však situace v zemi mírně zhoršila. Klesla inflace i cena mléka. Klíčová budou slova guvernéra Wheelera, a to zdali se bude držet prosincové rétoriky, že banka už letos nebude snižovat úrokové sazby. S ohledem na dění v Číně je tato varianta málo pravděpodobná.

Australský dolar v noci posílil, když index spotřebitelských cen (CPI) rostl v posledním čtvrtletí loňského roku rychleji, než byla tržní očekávání. Inflace se u protinožců zvedla z 0,3 na 0,6 procenta mezikvartálně.

EUR/USD posiluje v rostoucím kanálu. My preferujeme na tomto měnovém páru krátké pozice. Proto budeme sledovat reakci na hodnotu 1,09, případně čekat, až EUR/USD prorazí kanál směrem dolů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688