Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  27.01.2016 10:02:39

Pokles cen ropy bude mít pozitivní dopad na finanční trhy

Podle slov Simona Fasdala, dánského investičního analytika a vedoucího oddělení obchodování s dluhopisySaxo Bank, se bude letošní rok na trzích vyznačovat vysokou volatilitou. Za tou stojí zejména tři zásadní rizikové faktory nízké ceny ropy, pomalý růst čínské ekonomiky a úrokové sazby v USA. I přes turbulentní začátek roku však ve středoevropském regionu předpokládá pozitivní vývoj.

Při návštěvě Prahy v minulém týdnu Simon Fasdal zmínil, že nejzásadnějším faktorem jsou nízké ceny ropy. Jsme svědky sestupu cen komodit. Za nízkými cenami ropy však nestojí poptávka, nýbrž převis nabídky, který má vliv na firmy i celé státy, jako je Brazílie nebo Rusko, upozornil Simon Fasdal. S klesajícími cenami ropy klesají i ceny kovů nebo zemědělských komodit a vzniká tlak na měny zasažených zemí. Tyto nízké ceny však není nutné chápat pouze negativně. Z dlouhodobého hlediska měly v minulosti podobné poklesy cen ropy ozdravné účinky na finanční trhy. Firmy produkují levněji, spotřebitelům zůstává více peněz, snižuje se inflace. Historicky tak vždy spolu se zvýšením poptávky docházelo i ke zvýšení vlastní ceny ropy. Problémem je pouze časová prodleva, která může být tři čtvrtletí i více, dodal Fasdal.

Na evropském trhu je podle něj navzdory turbulentnímu počátku vývoj velmi pozitivní. Když se zaměříme na středoevropský region, u všech zemí vidíme pozitivní vývoj. Nízké ceny ropy, slabší euro, kvantitativní uvolňování ze strany ECB, extrémně nízká inflace a další nárůst ekonomické aktivity zbytku Evropy. Dá se tedy očekávat, že to vše bude mít na země střední Evropy dobrý vliv. Korelace mezi vývojem HDP a pocitem ekonomických hráčů na trhu z vývoje ekonomiky je velmi silná. Díky tomu usuzuji, že i nárůst HDP bude dále pokračovat, okomentoval situaci Fasdal.

Obchodníci po celém světě soustředí pozornost na Čínu, která se pozvolna transformuje z rozvíjejícího se trhu na trh rozvinutý. Od roku 2010 se začalo snižovat tempo jejího hospodářského růstu, reálně lze letos očekávat růst kolem pěti procent. Vývoj v Číně je velmi důležitý. Nejedná se tolik o obavy, zda nastane pokles růstu čínské ekonomiky či nikoli. Daleko důležitější je, jak se Číně podaří přistát s obřím jumbo jetem své ekonomiky na přistávací dráhu ekonomiky vyznačující se nižším růstem. Musíme si totiž uvědomit, že finanční systém v Číně je v mnoha aspektech nezralý a je potřeba se připravit na problémy, které mohou nastat, upozornil Fasdal.

Rizikovým faktorem jsou pak také aktivity Fedu. Prosincové zvýšení úrokových sazeb prokázalo, že trh ve výrazné kroky Fedu příliš nevěří. Stav americké ekonomiky je v mnoha ohledech uspokojivý, přesto ale některé skutečnosti mohou vyvolávat znepokojení. Tyto obavy by se však neměly stát pohnutkou pro další zvyšování úrokových sazeb. Takové zásahy by mohly dolar ještě více posílit a uškodit tak ekonomice, což není v zájmu Fedu, zakončil Fasdal.

 

O autorovi

Simon Fasdal je vedoucí obchodování s dluhopisySaxo Bank. Má za sebou 17 let zkušeností z finančních trhů a investičního obchodování, kdy vedl řadu týmů obchodujících s dluhopisy v několika skandinávských bankách. Během své kariéry se zabýval dluhopisovými, měnovými a finančními trhy, swapy, rozvojem obchodování a řízení aktiv i proprietary tradingem. Simon Fasdal k trhu přistupuje s globálním nadhledem, analyzuje rizika a příležitosti. V kontrastu k teoretickému pohledu ve svém přístupu kombinuje mnohaleté praktické zkušenosti ve všech typech a podmínkách tržního prostředí.

 

Saxo Bank

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688