STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  27.01.2016 09:20:56

Spekulace roku 2016? Kandidátem může být rubl i česká koruna

Autor: Bc. Jan Kolář

Ruská měna je v posledních dvou letech pod obrovským tlakem. Týden co týden nachází svá nová historická minima především k americkému dolaru, který je i díky zvednutí úrokových sazeb při nebývalé chuti. Ruská ekonomika zkrátka není v dobré kondici, rostou obavy o vývoj inflace, se kterou už dlouhodobě zápasí ruská centrální banka. Ruskou ekonomiku a měnu zároveň razantně sráží cena ropy.

Ovšem dosavadní situace se může rychle změnit. Ruská centrální banka i politická scéna neustále uklidňuje veřejnost a nepřipouští si sebemenší problémy. V kuloárech se proslýchá, že levná ropa může naopak ruské ekonomice pomoci. Aktuální data tomu prozatím nenasvědčují. Větší pravděpodobnost se naskýtá v další intervenci ruské centrální banky ve prospěch rublu. Je nutné si uvědomit, že politický vliv na Rossi Bank, je mnohem větší než u jiných centrálních bank. Prezidentu Putinovi se určitě nezamlouvá situace, ve které se ruská ekonomika nachází, a v tomto směru má nesporně mnohem větší slovo na politiku tamější centrální banky, něž západní představitelé. Výprodej černého zlata také nemůže pokračovat do nekonečna, a tím pádem lze očekávat postupné oživení ruské měny.

S ohledem na vývoj kurzu USD/RUB je nutné brát v potaz fakt, že se očekává další zvyšování úrokových sazeb v USA. Po úvodním prosincovém zvýšení se ovšem ozývají hlasy, že šlo o velký omyl a k dalším „hikům“ v dohledné době nedojde.

Česká koruna je neustále uměle oslabována ČNB. Kdy se konečně dočkáme konce intervencí? V minulém roce guvernér ČNB Singer deklaroval, že od intervencí může ČNB upustit již v roce 2016. Veřejné informace napovídají tomu, že novým guvernérem ČNB se stane bývalý předseda tzv. Zemanovy vlády - Jiří Rusnok. Ten se několikrát veřejně vyjádřil, že pokud bude guvernérem ČNB, tak nepodlehne jakýmkoliv politickým tlakům. Na druhou stranu, kdo by veřejně deklaroval, že se stane něčí „loutkou“? Asi nikdo. Většina zastává názor, že se intervence proti koruně prodlouží až do roku 2017.

Jak je obecně známo, český prezident je velkým odpůrcem intervencí ČNB. Navíc o sobě netají, že chce mít stále velký politický vliv, ačkoliv to jeho roli prezidenta zas tolik nepřísluší. Svými kroky to již v minulosti několikrát potvrdil. Vyvstává tedy otázka. Proč by prezident Zeman dosadil do dozorčí rady někoho, kdo by jednal proti jeho zájmům/názorům? Prezident je kromě toho zastáncem rychlého přijetí Eura. S tím jde ale ruku v ruce nutnost, co nejrychleji upustit od intervenčního programu.

Při aktuální kondici české ekonomiky může být velmi zajímavá reakce české koruny na páru EUR/CZK. Jaký může být budoucí kurz EUR/CZK po opuštění intervenčního režimu? Dočkáme se podobného šoku jako u švýcarského franku? Uvidíme, každopádně bychom mohli po dlouhé době procitnout a zjistit, zda je na tom česká měna a hlavně ekonomika, tak dobře, jak se aktuálně deklaruje.

CZK

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex


Přečtěte si také:

28.12.2018Rubl by mohl v roce 2019 posilovat Michal Dvořák (TradeCentrum)
08.02.2017Česká pošta: zisk za rok 2016 bude o dost nižší Jiřina Kavková (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688