Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.01.2016 23:09:54

25. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké indexy se v pondělí zhruba polovinu obchodování držely v mírné ztrátě okolo půl procenta, v závěru ale poklesy prohloubily a odepsaly procento a půl. Akcie tak vrátily prakticky celý zisk za minulý týden.

Index Dow oslabil o 1,29 % na 15 885,22 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,56 % na 1 877,07 bodu a Nasdaq Composite uzavřel na 4 518,49 bodu se ztrátou 1,58 %. V červených číslech zakončilo všech deset základních sektorů. Odvětví energetiky a základních materiálů odepsaly 3,5 %, respektive 2,3 %. Pod tlakem byly také finanční společnosti (-2,3 %), naopak relativně nejlépe na tom byly tituly z odvětví jako zdravotní péče (-0,77 %) a technologie (-1,06 %). Index volatility VIX přidal 8,1 % na 24,15 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA spadl téměř o pět bazických bodů na 2,0047 %.

S&P 500 (25. ledna 2016)
S&P 500 (25. ledna 2016)

Ceny ropy v pondělí klesly o zhruba pět procent, když zpráva o prosincovém růstu irácké těžby na nový rekord zvýšila obavy z rostoucího zahlcení trhu. Akcie ropných koncernů ExxonMobil a Chevron oslabily o zhruba tři procenta a index energetického sektoru ztratil nejvíce ze všech oborových indexů.

Americký trh má za sebou nejhorší začátek roku v historii. Minulý týden zaznamenal první týdenní nárůst v tomto roce, když trh reagoval na výrazné oživení cen ropy z minim za téměř 13 let.

Investoři se budou tento týden zaměřovat na firemní výsledky. Budou také sledovat středeční výstup z dvoudenního zasedání centrální banky USA. "Trh čeká, zda se data z ekonomiky alespoň stabilizují. Tento týden půjde o to, jak Fed vnímá ekonomiku a co přesně sleduje," uvedla Quincy Krosby z oddělení strategií v Prudential Financial.

Na devizových trzích dolar zahájil týden poklesem, rovněž pod tlakem cen ropy. Investoři obnovily nákupy bezpečnějších měn, mezi něž patří hlavně euro a japonský jen. Americká měna v závěru obchodování vůči jenu oslabila o 0,4 % na 118,30 JPY. Euro k dolaru posílilo o 0,5 % na 1,0850 USD.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Broadcom bude v indexu S&P 500 nahrazen akciemi Federal Realty Investment Trust. Akcie FRIT v pondělí -0,95 %, akcie Broadcomu +0,02 %.
  • Odměny šéfa Morgan Stanley Jamese Gormana klesly v roce 2015 o 6,7 % na 21 milionů USD. Odměny šéfa banky zahrnovaly akcie v hodnotě 4,64 milionu USD a 1,5milionový plat. Důvodem snížení odměn byly nenaplněné finanční cíle (zejména v divizi dluhopisového obchodování) a podprůměrná výkonnost akcií, které loni ztratily 18 % a zaostaly za všemi šesti předními konkurenty z bankovního sektoru.
  • Internetovou společnost Twitter opustí čtyři vysoce postavení manažeři. Podle agentury Reuters jde o největší změnu ve vedení od návratu spoluzakladatele podniku Jacka Dorseyho do funkce generálního ředitele.
  • Americký řetězec s rychlým občerstvením McDonald's hodlá v letošním roce otevřít více než 60 restaurací v Rusku. Firma tak zrychluje expanzi na ruském trhu poté, co se jí v době ruské ekonomické krize osvědčila strategie zaměřená na místní dodavatele a na cenově dostupnou nabídku jídla, píše agentura Reuters.
  • Goldman Sachs snížila doporučení na akcie Caterpillaru z "neutral" na "prodat".Banka navíc ponechává pro titul opatrný výhled. Cílovou cenu banka snížila z 67 na 51 USD. Akcie Caterpillaru v pondělí -5,07 % na 57,9 USD.
  • Americká automobilka Ford Motor se rozhodla odejít z Japonska a Indonésie.Podmínky v obou zemích jí prý znesnadňují snahu zvyšovat tam tržby a dosahovat výraznějších zisků. Ford očekává, že prodej automobilů v Japonsku bude v příštích letech klesat. Podle analytiků je na vině nejen stárnoucí populace, ale i klesající zájem o auta mezi mladšími lidmi ve městech.
  • Americký výrobce automobilových baterií Johnson Controls se dohodl na převzetí konkurenční společnosti Tyco International, která sídlí v Irsku. Do Irska přesune své ústředí také Johnson Controls. Transakce má podle agentury Reuters hodnotu 16,5 miliardy dolarů. Akcie Johnson Controls v pondělí -3,93 %.
  • Stifel Nicolaus snížila doporučení na akcie Twitteru na "držet" z "kupovat", Pacific Crest snížila cílovou cenu akcií Twitteru na 40 z 52 USD. Akcie Twitteru v pondělí -4,6 %.
  • Index aktivity dallaského Fedu v lednu spadl na -34,6 bodu z -21,6 bodu, čekal se růst na -15 bodů. Údaj za prosinec byl revidován z -20,1 bodu. Jde o nejhorší výsledek za více než šest let, ropa je v Texasu základem ekonomiky.

Výsledková sezóna

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie pohledem technické analýzy: Indexy po stabilizaci čeká stagnace, případně mírný růstAkcie pohledem technické analýzy: Indexy po stabilizaci čeká stagnace, případně mírný růst

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.



7 čísel, která dávají situaci na trhu do perspektivy (plus malý bonus k ČEZ)

7 čísel, která dávají situaci na trhu do perspektivy (plus malý bonus k ČEZ)

Takových a podobných čísel bychom mohli vytáhnout z rukávu desítky i stovky. Sedm je ale pro začátek více než dost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688