TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.01.2016 09:52:00

Dva roky Sobotkovy vlády: Jak je hodnotí koalice a jak opozice?


"Jsem rád, že se vládě podařilo i díky stabilitě rozjet českou ekonomiku, měli jsme jeden z největších hospodářských růstů v celé Evropě, vytvořilo se několik desítek tisíc pracovních míst, nezaměstnanost silně poklesla," pochvaluje si premiér Sobotka výsledky dvou let jeho vlády.

Koalice splnila i slib zrušit poplatky ve zdravotnictví a zvýšit minimální mzdu - ta stoupla o 1400 korun. A spokojený je i ministr financí Andrej Babiš. "Máme velmi dobrý rozpočet, snižujeme deficit, snížili jsme zadlužení, snižujeme daně, snížili jsme de facto o 23 miliard ročně daně, vybrali jsme více daní, 82 miliard," vyjmenoval.

Lidovci zase zdůrazňují snížené odvody pro pracující rodiče a DPH na dětskou výživu. Mají ale i výhrady. "Co se nepovedlo, je velmi nízká, respektive nulová snaha koaličních partnerů, vyjednat v rámci Evropské unie, přesto, že to jde, snížené nebo nulové DPH na dětské pleny," poukázal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Sobotkovi s Babišem zase vadí, že se ve Sněmovně, podle nich kvůli opozici, zasekly zákony o elektronické evidenci tržeb nebo prokazování původu majetku. A opozice premiéra a jeho ministry nešetří ani při hodnocení výsledků ve vládním poločase. "Projídá naši budoucnost, nestará se o to, co přijde," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

"Vláda využívá příznivého ekonomického vývoje k tomu, aby nedělala žádná systémová opatření kromě toho, že ruší ta, která jsme zavedli my," kritizoval vládu Miroslav Kalousek, předseda TOP 09.

"Nepřišla s nějakou novou koncepcí, novou vizí. Myslím si, že trošku žije z cizích úspěchů, to znamená, že se veze na vlně konjunktury," prohlásil Jiří Dolejš z KSČM.   

Výhradami vůči premiéru Sobotkovi se netají ani prezident Miloš Zeman, podporuje ale ministra financí Babiše. Nutno dodat, že Bohuslav Sobotka Zemanovi čas od času jeho výpady vrací, naposledy například kvůli vystoupení po boku extrémní pravice 17. listopadu. Přesto ale navenek Zeman vládu hodnotí pozitivně.

"Myslím si, že je to vláda, která udržuje v zemi minimální stabilitu, nedochází k rozpadu koalice a všichni koaliční partneři čekají na výsledky krajských, případně parlamentních voleb," sdělil Zeman.

Druhé narozeniny oslaví vláda už tento pátek a aspoň navenek její členové plánují v koaličním manželství přes občasné hádky a blížící se krajské volby vydržet i zbývající dva roky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688