Makroekonomika  |  25.01.2016 10:10:53

V české ekonomice panuje nejlepší nálada za posledních sedm a půl roku

Až neobyčejně výborná je nálada v české ekonomice. Hned v úvodu roku se znovu výrazně zvýšila důvěra průmyslových a stavebních firem, optimističtější jsou rovněž obchodníci a v nejlepší náladě vůbec jsou čeští spotřebitelé.

Zatímco svět opanovaly rizika z budoucího ekonomického vývoje v Číně, v tuzemsku se firmy i domácnosti dívají do blízké budoucnosti optimisticky. V průmyslu se čeká další zvyšování výroby v dalších třech měsících a tak obavy, které opanovaly náladu v průběhu podzimu, se znovu prakticky rozplynuly. Pozitivní nálada panuje i ve stavebnictví, kde firmy očekávají další růst jejich výroby. Podobně příznivě se na příští tři měsíce dívají i obchodníci očekávající další růst spotřebitelské poptávky.

Naprosto vynikající je naproti tomu nálada českých spotřebitelů. Je nejvyšší za celou dobu sledování od roku 1998. Lidé se mnohem méně obávají případného zhoršení jejich ekonomické situace, jsou méně ochotní spořit a naproti tomu povolnější utrácet. Tento trend jednoznačně koresponduje s dosavadním příznivým vývojem na trhu práce, kde soustavně klesá nezaměstnanost a konečně se začínají i zvyšovat mzdy.

K dobré náladě spotřebitelů přispívá i nízká inflace, která je mj. výsledkem zlevňování pohonných hmot na tuzemském trhu. Obecně zlevňuje i dovážené zboží a pozitivní trend dosud zaznamenávaly ceny potravin, na které jsou tuzemští konzumenti zvlášť citliví. Když k tomu připočteme i zprávy o zlevnění energií v letošním roce, tak spotřebitelé mají skutečně důvod k tomu být optimističtější.

Aktuální „měkké“ ukazatele naznačují, že nový rokčeské ekonomice začal v pozitivním duchu. Rizika, která mají své kořeny především v zahraničí, se zatím nijak nepromítají do výsledků tuzemských firem a tak hlavním vnějším faktorem, který lze skutečně pocítit, je levná ropa a energie. Navzdory tomu však předpokládáme, že letošní ekonomický růst přece jen poklesne pod hranici tří procent, nicméně jeho hlavním motorem bude – jak už naznačují průzkumy – tuzemská spotřeba.

 

Zdroj: Petr Dufek, ČSOB, a. s. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688