Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.01.2016 06:00:51

Google souhlasil, že Británii doplatí 130 milionů liber na daních

Google souhlasil, že do britského rozpočtu doplatí 130 milionů liber na daních poté, co byl podroben šetření, jak své příjmy v Evropě zdaňuje.

Společnost Alphabet, mateřská společnost Googlu, souhlasila, že Velké Británii doplatí 130 milionů liber (přibližně 4,6 miliardy korun) na dani z příjmů. Google tak podle agentury Bloomberg bude dodatečně zdaňovat své příjmy za několik let zpět, a to až do roku 2005.

Mateřská společnost Googlu, Alphabet, byla podrobena kritice za to, že ve Velké Británii danila pouze část ze svých příjmů. Například v letech 2006 až 2011 zaplatil tento technologický gigant na daních ve Spojeném království 16 milionů dolarůtržeb, které činily 18 miliard dolarů.

Alphabet čelil tvrdé kritice ze strany evropských regulátorů za to, že využíval inovativní nástroje k tomu, jak snížit v některých regionech svou daňovou povinnost. Podobně je také prověřovaná společnost Apple, které hrozí, že by mohl na daních doplatit až 8 miliard dolarů. Evropské úřady společnost obvinily z toho, že využívala své pobočky v Irsku k tomu, aby se daním vyhýbala, respektive aby své příjmy odkláněla právě do Irska, kde je zdanění zisků o poznání nižší.

„Dohodli jsme se s Finanční správnou jejího veličenstva, že doplatíme 130 milionů liber na daních z příjmů od roku 2005,“ prohlásil v pátek Google podle sdělení britských daňových úřadů. „Budeme zdaňovat své příjmy ve Velké Británii tak, aby odvedené daně odrážely skutečný objem obchodů, které na území Spojeného království máme,“ dodal Google.

Google „odklonil“ miliardy dolarů svých příjmů z celého světa za použití strategie známé, jako „Double Irish“. Podle britské Finanční správy to však porušuje daňová pravidla. „Úspěšný výsledek jednání znamená, že Google doplatí daně, které souvisí se skutečnými příjmy společnosti na území Spojeného království,“ sdělila britská Finanční správa. „Nadnárodní společnosti musí platit daně tak, jak se podle pravidel má, a no méně,“ stojí dále v prohlášení britského daňového úřadu.

Poté, co celá záležitost vyšla najevo, si Google předvolala britská parlamentní komise pro veřejné rozpočty, aby vysvětlil své praktiky zákonodárcům. „Byli jsme šokováni, když jsme zjistili, že velké společnosti považují takové jednání za normální, ačkoli jednotlivý daňový poplatník by se takového jednání děsil,“ řekla Meg Hillierová, labouristická poslankyně, která zmíněné parlamentní komisi předsedá.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688