Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  23.01.2016 12:39:36

Uprchlická krize: Injekce smrti, či naděje?

Příliv migrantů a hysterie s ním spojená zatím trhy nevzrušuje. Pokud ale vlna nově příchozích s lepším počasím opět získá na síle a evropští politici budou nadále tápat, může se to změnit. Myslí si to účastníci našeho průzkumu, s jehož závěry vás seznamujeme v průběhu prosince. Oslovení experti okomentovali šestadvacet abecedně seřazených pojmů, jež by investoři měli mít na prahu nového roku na paměti. Takzvaná uprchlická krize podle nich balancuje na hraně mezi příležitostí a hrozbou.

David Brzek (Fio banka)

Masivní příliv migrantů je v poslední době celospolečensky velké téma, ale pro kapitálové trhy bez výraznějších dopadů. Nedomnívám se, že by se to mělo v roce 2016 změnit a uprchlická krize se stala jedním z faktorů, které určují trendy na trhu.

Miroslav Novák (AKCENTA CZ)

Rozdílné postoje evropských zemí k uprchlické krizi mohou dále štěpit jednotu EU a podepsat se pod slabší ekonomický růst. V důsledku stárnutí obyvatelstva a nízké porodnosti drtivá většina zemí unie potřebuje novou pracovní sílu, je ale otázka, zda jsou uprchlíci schopni tuto poptávku uspokojit. Migrační tok je samozřejmě těžké zastavit, ale kontrolovaná migrace se jeví jako lepší alternativa než migrace živelného typu, které jsem svědky v posledních měsících.

Milan Vaníček (J&T Banka)

Uprchlická krize? Jsem pro řešení vně hranic Evropské unie.

Jakub Skryja (Verdi Capital)

Domníváme se, že vliv uprchlické krize na trhy bude minimální. Očekáváme brzké poražení Islámského státu a zpomalení přílivu migrantů. Nárůst počtu imigrantů nad technicky zvládnutelné množství, problémy s integrací části přistěhovalců a případné další teroristické útoky na evropském území budou určitě horkými politickými tématy. Tyto události mohou podnítit vzestup nacionalistických sil v členských státech EU a přilít olej do ohně v eurozóně, která jinak čelí problémům s vysokým dluhem a pomalým růstem. Možný přímý dopad uprchlické krize na trhy je tedy mizivý, problémem je ovšem kontext obecného stavu evropské ekonomiky, politiky a společnosti.

Petr Žabža (Patria Finance)

Může být vnímána jako krize, ale také jako příležitost. Potěšilo by mě – a nejen v této souvislosti –, kdyby se evropští politici konečně "pochlapili" a začali se chovat jako zodpovědní státníci a lídři, ne jako banda ustrašených zelenáčů.

Michal Brožka (Raiffeisenbank)

Evropská unie je pomalý moloch, ale není to úplně hloupé zvíře. V roce 2016 by se mohla naučit zacházet s uprchlíky a také více působit proti jejich nekontrolovanému přílivu v místech problémů. Uprchlická krize by se tak mohla přesunout do věcnější roviny, současně má ale potenciál překreslovat politickou mapu Evropy.

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Investiční den s Chytrým Honzou 

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Investiční den s Chytrým Honzou

Jaký bude rok 2016 z pohledu investic? Které produkty mohou investorům vydělat a kterým bude lepší se vyhnout? Na tyto otázky se pokusili odpovědět zástupci renomovaných správců fondů a alternativních investic na Investičním dni s Chytrým Honzou. Zajímavé postřehy a rady si nyní můžete projít v klidu domova, Investiční web přednášky sledoval a to nejlepší z nich zachytil na Twitteru.

 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688