TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  22.01.2016 14:01:52

Evropské unii hrozí rozpad kvůli uprchlické krizi


Nervozita kvůli přílivu uprchlíků roste - Švédsko, kam směřuje spolu s Německem nejvíce migrantů, naléhá, aby se řešení našlo nejpozději do jara. Země nejvíce zasažené příchodem uprchlíků nápor nezvládají. Letos proto plánují přijmout méně azylantů než loni - migrační vlna má přitom na jaře opět zesílit.

Podle Švédů hrozí unii rozpad, a to prý zejména kvůli nesolidárnímu přístupu některých členských států - včetně zemí Visegrádské čtyřky. Německý prezident Joachim Gauck i přes útoky v Kolíně nad Rýnem ale neopomněl v této souvislosti zmínit i pozitiva - která migrace přináší.

"Migrace vždycky byla motorem společenského progresu a ekonomického růstu. Přistěhovalci, kteří přijeli za prací, sebou přinesli větší prosperitu a to sobě, tak i přijímajícím zemím, ale v konečném důsledku i státům, odkud pocházejí," uvedl Gauck.

Americký prezident Barrack Obama dnes telefonicky německé kancléřce Angele Merkelové slíbil pomoc s řešením uprchlické krize. Oba politici se shodli na tom, že je potřeba chránit miliony lidí, kteří prchají před válkou na Blízkém východě...

Jenže v občanské válce v Sýrii Írán a Rusko podporují syrského prezidenta Bašára Assada, který podle západu stojí na prvopočátku celého problému. A boje v Sýrii neustávají - předměstí Damašku podle svědků bombardovaly vládní letouny a helikoptéry.

Po zimě podle expertů navíc proud migrantů opět zesílí. V Německu a v dalších severských zemích vyvolal bouřlivou diskuzi i fakt, že Rakousko letos přijme méně než 38 tisíc migrantů. Slovinsko nebo Makedonie už na rakouské omezení reagovaly tím, že nově pouští do Evropy jen běžence ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Ostatní vrací zpět do Řecka.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688