Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Ze světa  |  22.01.2016 06:00:54

Davos: Stiglitz si rýpnul do Turecka za profesory na černé listině


Nemůžete se stát znalostní ekonomikou, když budete pronásledovat své nejlepší mozky. To je poselství, které Turecku sdělil Joseph Stiglitz.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz dal jasně najevo, co si myslí o přístupu Turecka ke svým akademikům. Více jak tisícovka jich podepsala petici, v níž vyzývá tureckou vládu k ukončení bojů na jihovýchodě země, kde se snaží potlačit kurdské povstalce v několika městech. Turecké úřady se signatáře chystají vyšetřovat, informovala agentura Bloomberg.

Stejnou petici podepsalo i mnoho zahraničních akademiků, včetně Noama Chomskyho z MIT, Judith Butlerové z Kalifornské univerzity v Berkeley a podobně. Koncem minulého týdne byli turečtí profesoři terčem policejních razií, několik jich ztratilo práci a přinejmenším dvanáct jich bylo zadrženo.

Takový nátlak bude mí podle Stiglitze „strašlivý efekt.“ Stiglitz oznámil, že toto téma hodlá zvednout u příležitosti ekonomického fóra v Davosu, kde se má s tureckými představiteli setkat u večeře. „Taková perzekuce povede k exodu akademických pracovníků z Turecka,“ řekl Stiglitz. Jedním z témat každoročního setkávání vrcholných ekonomů, politiků a byznysmenu letos je čtvrtá technologická revoluce a řešení otázky, jak stimulovat a udržet hospodářský růst.

„To můžete dělat například tak, že se budete snažit stát inovativní ekonomikou. Jak toho ale můžete dosáhnout bez akademických svobod?“ ptá se Stiglitz. Tvrdý zákrok proti univerzitám odráží nárůst vlivu turecké vlády v armádě, médiích a justici, který se ještě urychlil po nástupu prezidenta Erdogana v roce 2014. Ten do té doby zastával funkci předsedy vlády více než jednu dekádu.

Turecká vláda „vysílá jasný signál, že žádný oportunismus v klíčových oblastech nebude tolerován,“ řekl Wolfango Piccoli, prezident poradenské společnosti Teneo Ingelligence. „Spojováním opozice s terorismem je vláda schopna pod rouškou zajištění bezpečnosti minimalizovat jakékoli kritické myšlení a prakticky získávat další podporu pro omezování médií a svobody slova,“ dodal Piccoli.

Erdogan v úterý znovu zopakoval, že podle něj tak zvaný akademici podporují terorismus a spolčují se s kurdskou PKK, proti níž turecká vláda bojuje. PKK je také na seznamu teroristických organizací podle USA i EU. „Ti, kteří stojí na straně masových vrahů, se dopustili stejného zločinu,“ řekl také Erdogan v souvislosti s výzvou, aby bylo zakročeno proti akademikům, kteří petici podepsali.

Úřad tureckého ministerského předsedy prý zatím na Stiglitzovy komentáře nijak nereagoval.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688