Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.01.2016 23:59:21

21. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posílily. Náladu na trzích podpořily růst cen ropy a komentář šéfa ECB Maria Draghiho, který přinesl naději na další stimulační opatření v eurozóně. Ve středu index S&P 500 kvůli pokračujícímu poklesu cen ropy a obavám ze zpomalení globálního ekonomického růstu klesl nejníže od října 2014.

V USA také ve čtvrtek pokračovala výsledková sezóna, která bude mít vliv na další vývoj cen akcií. Thomson Reuters očekává, že společnosti z S&P 500 vykáží v průměru pokles zisku o 4,5 %. Bez energetického sektoru by měly zisky firem stoupnout o 1,6 %.

Dow ve čtvrtek nakonec připsal 0,74 % na 15 882,68 bodu, S&P 500 posílil o 0,52 % na 1 868,99 bodu a Nasdaq Composite uzavřel s minimálním ziskem 0,01 % na 4 472,06 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,26 % na 26,69 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 2,026 %.

V zelených číslech ve čtvrtek skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce stouply energetický sektor, odvětví základních materiálů a telekomunikační odvětví. Klesl jen sektor zdravotní péče.

Americké akcie (21. ledna 2016)
Americké akcie (21. ledna 2016)Zdroj: Google

ECB na čtvrtečním zasedání rozhodla, že bude pokračovat v měnové politice beze změny. Základní úrokovou sazbu banka ponechala na 0,05 % a depozitní sazbu na -0,3 %. V prosinci depozitní sazbu snížila z -0,2 %. Zápůjční sazba zůstává na 0,3 %. Ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních se všeobecně očekávalo. Rovněž pokračuje kvantitativní uvolňování v objemu 60 miliard eur měsíčně, a to minimálně do března 2017.

Na tiskové konferenci šéf ECB Mario Draghi řekl, inflace zůstane i v následujících měsících velmi slabá, případně se dokonce dostane do záporných čísel. Nebezpečí dalšího poklesu cen se podle něj opět zvýšilo v úvodu tohoto roku spolu se zvýšenou nejistotou ohledně vyhlídek růstu rozvíjejících se ekonomik a výkyvů na finančních a komoditních trzích a rovněž vzhledem ke geopolitickým rizikům. Zaktualizovanou ekonomickou prognózu ECB představí na březnovém zasedání. Dále Mario Draghi řekl, že ECB v březnu svoji měnovou politiku opět zváží a možná i přehodnotí.

"Výhled, že Mario Draghi brzy představí další opatření na podporu ekonomiky, podporuje očekávání dalšího zvýšení likvidity," říká Peter Cardillo, hlavní tržní ekonom ve společnosti First Standard Financial.

Podle Dana Veru, šéfa investic ve společnosti Palisade Capital Management, není příliš pravděpodobné, že by se akciové trhy v USA po současných propadech odrazily a výrazně ožily. Odhaduje, že ceny ropy budou nadále nízké a nezmizí ani obavy z dění v Číně.

Jack Ablin, investiční šéf v BMO Private Bank, na rozdíl od Dana Veru oživení akcií nevylučuje, avšak říká, že před odrazem by je rád viděl sestoupit ještě na nižší úrovně. Férová cena akcií je podle něj zhruba 10 % pod čtvrtečními ranními hodnotami.

Z jednotlivých titulů se v USA dařilo například provozovateli plynovodů a ropovodů Kinder Morgan (+15,57 %). Akcie firmy vyskočily o více než 15 % poté, co ve středu výrazně zlevnily v reakci na slabé hospodářské výsledky. Dařilo se i dalším titulům z energetického odvětví, například akciím CONSOL Energy (+19,13 %) či Southwestern Energy (+19,24 %).

Zpevnily rovněž akcie telekomunikační společnosti Verizon Communications (+3,26 %), která před začátkem čtvrtečního obchodování v USA zveřejnila výsledky za 4Q2015, které překonaly odhady trhu. Firma uvedla, že po očištění výsledků o jednorázové položky dosáhla zisku na akcii 0,89 USD při tržbách 3,2 miliardy USD. Analytici, které oslovila agentura Reuters, v průměru odhadovali, že firma vykáže upravený zisk na akcii 0,88 USD. Tržby se Verizonu meziročně zvýšily o 3,2 %.

Výsledky před zahájeném obchodování zveřejnila také pojišťovna Travelers (-0,92 %). Ta sice překonala odhad trhu na rovině provozního zisku (2,90 USD vs. odhad 2,67 USD), na rovině tržeb ale výsledek na odhad trhu nedosáhl (6,67 miliardy USD vs. odhad 6,79 miliardy USD). Společnost uvedla, že její výsledky v meziročním srovnání negativně ovlivnily nízké úroky a nižší ceny energií.

V indexu Dow nejvíce zdražily vedle akcií Verizonu cenné papíry maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+3,23 %) a akcie energetické firmy Chevron (+2,62 %). Nedařilo se naopak akciím investiční banky Goldman Sachs (-1,37 %) nebo zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,12 %).

Po konci obchodování zveřejnily kvartální čísla například firmy Schlumberger, Starbucks či American Express.

Poskytovatel služeb v ropném průmyslu Schlumberger (v řádném obchodování +1,71 %) vykázal za loňské čtvrté čtvrtletí zisk na akcii 0,65 USD nad odhadem 0,63 USD a tržby 7,7 miliardy USD v souladu s odhadem trhu. Společnost současně oznámila schválení programu zpětného odkupu akcií za 10 miliard dolarů. Akcie Schlumbergeru v reakci na výsledky v poobchodní fázi zdražovaly zhruba o procento.

Vydavatel platebních karet American Express (v řádném obchodování -0,62 %) reportoval za poslední loňské čtvrtletí upravený zisk na akcii 1,23 USD, analytici v anketě agentury FactSet odhadovali v průměru zisk po očištění o jednorázové položky 1,12 USD. Tržby firmy dosáhly v uplynulém kvartálu 8,39 miliardy USD proti 9,08 miliardy USD ve stejném období o rok dříve, analytici čekali podle FactSetu 8,38 miliardy USD. V after-marketu akcie American Express odepisovaly kolem čtyř procent.

Kavárenský řetězec Starbucks (v řádném obchodování +3,59 %) za své první finanční čtvrtletí vykázal zisk na akcii 0,46 USD nad odhadem trhu 0,45 USD a tržby 5,47 miliardy USD pod odhadem trhu 5,39 miliardy USD. Akcie firmy na výsledky v poobchodní fázi reagovaly poklesem o přibližně čtyři procenta.

Výrobce letadel Boeing (v řádném obchodování +1,03 %) po konci obchodování oznámil, že ve výsledcích za poslední loňské čtvrtletí zaúčtuje negativní položku 569 milionů dolarů kvůli plánovanému snížení výroby nákladního letadla Boeing 747-8. Od září má Boeing v plánu vyrábět pouze jedno letadlo za dva měsíce, celkem tedy šest letadel za rok. Nyní firma vyrábí v průměru 1,3 letadla za měsíc. "Poptávka po letadlech pro osobní přepravu zůstává silná, avšak poptávka po nákladních letadlech po oživení v roce 2013 oslabuje," napsala firma v tiskové zprávě. Akcie Boeingu v poobchodní fázi klesaly o procento.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Největší americká automobilka General Motors (GM) ve čtvrtek otevřela továrnu na výrobu luxusních vozů Cadillac v Číně. Společnost tak hodlá posílit svou pozici na čínském trhu s luxusními automobily, na kterém začala vozy Cadillac prodávat v roce 2004.
  • Jonathan Golub z RBC Capital Markets se podle očekávání řadí k těm, pro které jsou aktuální propady na akciovém trhu nákupní příležitostí. Argumentuje tím, že bez recese medvědí trh v USA zpravidla nezačíná.
  • Německá zbrojovka Heckler & Koch se bude snažit prodávat více ručních střelných zbraní civilistům ve Spojených státech. Reaguje tak na německé restrikce na vývoz zbraní na Blízký východ. V rozhovoru s německým listem Bild to uvedl většinový majitel podniku Andreas Heeschen. Jeho prohlášení přichází v době, kdy se americký prezident Barack Obama snaží omezit násilnou činnost související s držením zbraní.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 16. ledna vzrostl na 293 tisíc z 283 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 284 tisíc). Čekalo se 278 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 9. ledna klesl na 2,208 milionu z 2,264 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,263 milionu), čekalo se 2,248 milionu.
  • Index aktivity filadelfského Fedu v lednu stoupl na -3,5 bodu (odhad: -5 bodů, prosinec: -5,9 bodu).
  • Americké aerolinky United Airlines koupí od firmy Boeing 40 menších letadel. Katalogová hodnota objednávky činí 3,2 miliardy USD, konečná cena při větších objednávkách však bývá nižší. Zpráva United Airlines je velkou ranou pro firmu Bombardier, která doufala, že se jí podaří přilákat velké zákazníky, jako právě United, ke koupi jejího nového letadla CSeries, napsala agentura Reuters.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) začíná přijímat nominace na svého příštího šéfa. Britský ministr financí George Osborne uvedl, že nominuje jeho dosavadní ředitelku Christine Lagardeovou. Ta dala již dříve najevo, že je v čele MMF připravena zůstat.

 

Výsledková sezóna:

  • Výsledky Verizon ve 4Q2015: Očištěný zisk na akcii 89 centů (odhad: 88 centů). Akcie ve čtvrtek +3,26 %.
  • Výsledky Travelers ve 4Q2015: Provozní zisk na akcii 2,90 USD (odhad: 2,66 USD). Akcie ve čtvrtek -0,92 %.
  • Výsledky Schlumberger ve 4Q2015: Zisk na akcii 0,65 USD (odhad: 0,63 USD), tržby 7,7 miliardy USD (v souladu s odhadem). Akcie Schlumbergeru ve čtvrtečním after-marketu +1 %.
  • Výsledky American Express ve 4Q2015: Upravený zisk na akcii 1,23 USD (odhad: 1,12 USD), tržby 8,39 miliardy USD (odhad: 8,38 miliardy USD). Akcie American Express ve čtvrtečním after-marketu -4 %.
  • Výsledky Starbucks v 1QFY2016: Zisk na akcii 0,46 USD (odhad: 0,45 USD), tržby 5,47 miliardy USD (odhad: 5,39 miliardy USD). Akcie Starbucksu ve čtvrtečním after-marketu -4 %.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

JPMorgan: Na trhu jsou dva typy strachu. Jeden z nich pomůže akciím opět nahoruJPMorgan: Na trhu jsou dva typy strachu. Jeden z nich pomůže akciím opět nahoru

David Kelly, hlavní stratég pro světové akcie v JPMorgan Funds, se z výprodejů na akciových trzích nehroutí. Spíše naopak.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688