TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.01.2016 09:38:42

Pivní revoluce: Místo ležáku si už brzy objednáte plné pivo! Proč?


Čeští pivovarníci bojují za přeoznačení českého piva, aby prý ve světě nebylo pro smích. Ležák totiž znamená všude jinde na světě déle než měsíc spodně kvašený druh. U nás je to označení pro jedenáctku a dvanáctku. "To je blbost, to je jak bílý černoch," tvrdí Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

A přidávají se další kritici. "Nám, jako minipivovarům by stačilo, kdyby zmizel tenhle nesmysl, stejně jako označování všech tmavých piv se stupňovitostí osmnáct až devatenáct jako porter," vysvětluje Marek Kocvera z Klášterního pivovaru.

Změnu by mohla přinést nová vyhláška, na základě které by se jedenácti a dvanáctistupňové pivo označovalo jako plné - namísto ležáku. Třináct a více by se zase mělo jmenovat silné - místo speciální. Označení stupňovitosti piva by pak mělo být dobrovolné   

O tuto změnu jde především menším pivovarům, přeoznačení piv se ale ty velké nebrání. Přestože na samém počátku nové éry by mohl nastat pěkný zmatek. "Myslím si, že si na to konzumenti hned nezvyknou. Nedokážu si představit, že by si teď v hospodě někdo objednával jedno plné, jedno silné," říká Kocvera.

Prezident svazu minipivovarů si naopak myslí, že lidé se postupně označení naučí. "Já myslím, že si zvyknou, i když je to trochu bouře ve sklenici vody. Ležák nám zůstane, akorát nebude pšeničný," dodal Šuráň.

Jestli ale na nějakou změnu dojde, vůbec není jasné. "Udělali jsme určitý návrh vyhlášky, ale teď se na základě probíhající diskuze spíše kloníme k tomu, aby to zůstalo tak, jak to je," prohlásil ministr zemědělství Marián Jurečka. Definitivní slovo ale padne až začátkem února.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688