Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.01.2016 12:26:49

Dnešní černá labuť na padajícím trhu? Akcie ASML rostou o 2,5 %


Výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku dnes oznámil holandský dodavatel komponentů pro výrobu čipů ASML Holding (DIP). Společnost překonala odhady na úrovni tržeb i zisku. Hodnota předobjednávek (na tržby by měly být přeměněny v průběhu následujících 12 měsíců) vyšplhala ke konci roku na 3,184 mld. EUR. Zájmu se těší například EUV (letos ASML odhaduje 6-7 objednávek proti 3 z loňska) a DUV zařízení, které v rámci litografických systémů umožňují kvalitnější přepis struktur do mikročipů. S ním je pak spojená řada výhod (například zrychlení fungování procesoru). Kromě čísel za 4Q představila ASML také výhled na první čtvrtletí letošního roku. Tržby by měly dosáhnout 1,3 mld. EUR (vs kons. 1,38 mld. EUR), hrubá marže má klesnout na 42 % (vs kons. 45,8 %). V hospodaření se promítne celkově zklidněné prostředí polovodičového sektoru, kde například Intel (jeden z největších odběratelů ASML) na letošní rok počítá s celkovými kapitálovými výdaji ve výši 9,5 mld. USD (vs původně očekávanými 10 mld. USD). Dodejme, že výzkumné centrum Gartner pro letošek počítá s poklesem kapitálových výdajů uvnitř polovodičového sektoru o 4,7 % (y/y).

Je patrné, že vpředhledící čísla jsou zklamáním. I proto na první pohled překvapí, že akci společnosti dnes v prostředí drastického výplachu připisují 2 %. Důvodem je oznámený kapitálový plán. ASML počítá s dividendou za rok 2015 ve výši 1,05 EUR (meziroční nárůst o 50 %) a především s navýšením objemu prostředků v rámci akciového odkupu o dodatečnou 1 mld. EUR (na 1,5 mld. EUR). K jeho využití má dojít v průběhu let 20162017. Ono navýšení pak představuje zhruba 3 % tržní kapitalizace.

Úprava kapitálové politiky je bezesporu příznivou krátkodobou zprávou, zvedá však vlnu otázek pro budoucnost. Prvně je potřeba zmínit, že k obměně struktury výroby mikročipů (dalšímu vylepšení přepisu skrze litografická zařízení) obvykle dochází v horizontu 18 – 24 měsíců. Z toho vyplývá, že investice do rozvoje zařízení je pro ASML historicky zcela zásadní. Přívětivá kapitálová politika nicméně v tomto směru může nadělat obtíže při řízení hotovostní pozice. Zvýšení dividendy, společně s akcelerací akciového odkupu by podle našich odhadů mohlo zvýšit peněžní výdaje meziročně o 300 - 400 mil. EUR. Ceteris paribus by pak společnost začala „pálit“ hotovost. Nicméně s ohledem na silnou rozvahu by problém neměl být nikterak dramatický. Hotovost může ASML doplnit skrze dodatečný dluh, když míra zadlužení není nikterak napnutá. Společnost by tudíž neměla být nucena kapitálové politice navzdory osekávat své investice a může nadále zaujímat jednu z předních pozic v oblasti dodávek pro litografické systémy.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.12.2023Které “černé labutě” mohou ohrozit trhy v roce 2024? Petr Lajsek (Purple Trading)
16.10.2023Černá labuť na Blízkém východě Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
02.04.2020Černá labuť a černá korporátní nula Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688