Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.01.2016 23:55:41

19. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý ztratily většinu počátečních zisků, kterých dosáhly díky nadějím, že Čína podpoří ochabující ekonomiku novými opatřeními. Nepříznivě zapůsobil výhled Mezinárodní energetické agentury ohledně ropy. V pondělí se na burzách v USA kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

Dow zpevnil o 0,17 % na 16 016,02 bodu a širší S&P 500 posílil o 0,05 % na 1 881,33 bodu, zatímco Nasdaq Composite odepsal 0,26 % na 4 476,95 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,59 % na 26,05 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 2,054 %.

Sedm z deseti hlavních sektorů stouplo. Nejvíce se dařilo sektoru necyklického spotřebního zboží, telekomunikačnímu odvětví a sektoru zdravotní péče. Pod nulou skončily energetický sektor, odvětví základních materiálů a finanční sektor.

Globální akciové trhy zpočátku podporovaly údaje, podle kterých čínská ekonomika v loňském roce stoupla o 6,9 %, nejméně za posledních 25 let. Výsledky byly v souladu s prognózami a posílily očekávání, že druhou největší ekonomiku světa čeká co nejdříve další uvolnění měnové politiky. Postupně ale optimismus na trzích opadal, k čemuž se přidala ještě predikce Mezinárodní energetické agentury (IEA), že převis nabídky nad poptávkou na trhu s ropou hned tak neodezní.

Americké akcie (19. ledna 2016)
Americké akcie (19. ledna 2016)Zdroj: Google

Zhruba o sedm procent spadla cena akcií mikroblogovací sociální sítě Twitter (-6,97 %), kterou v úterý dopoledne postihl rozsáhlý výpadek. Problémy někteří uživatelé hlásili již v pondělí. V úterý se návštěvníkům při snaze o přihlášení zobrazovala stránka, která informovala, že "něco je technicky špatně". Problém se Twitteru podařilo odstranit po několika hodinách.

Zpevnily naopak cenné papíry zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+3,03 %), jež před začátkem obchodování zveřejnila hospodářské výsledky za loňské čtvrté čtvrtletí, které jak na rovině zisku, tak tržeb překonaly odhad trhu. Zisk na akcii byl 1,40 USD (odhad: 1,38 USD) a tržby 43,6 miliardy USD (odhad: 43,2 miliardy USD).

Z dalších společností v zámoří kvartální výsledky reportovaly banky Morgan Stanley (+1,12 %) a Bank of America (-1,52 %). Obě vykázaly lepší než očekávaný výsledek na rovině zisku na akcii (Morgan Stanley 0,39 USD vs. odhad 0,33 USD a Bank of America 0,28 USD vs. odhad 0,27 USD), Morgan Stanley i na rovině výnosů (7,7 miliardy USD vs. odhad 7,6 miliardy USD). Bank of America reportovala výnosy 19,5 miliardy USD pod odhadem 19,85 miliardy USD). Čísly se pochlubily i aerolinky Delta Air Lines (+3,28 %), jejich zisk i tržby za odhadem trhu zaostaly.

V indexu Dow v úterý nejvíce zpevnily vedle akcií UnitedHealth Group cenné papíry výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+2,33 %) a provozovatele řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald''s (+2,01 %). Nedařilo se naopak cenným papírům energetické firmy Chevron (-2,58 %), chemické firmy DuPont (-1,61 %) či ropného podniku ExxonMobil (-1,51 %).

Po konci obchodování zveřejnily hospodářské výsledky za uplynulý kvartál IBM a Netflix.

Počítačový obr IBM (v řádném obchodování -1,48 %) vykázal za 4Q2015 zisk na akcii 4,59 USD a tržby 22,06 miliardy dolarů. O rok dříve hospodařila firma ve čtvrtém čtvrtletí se ziskem na akcii 5,51 USD a tržbami 24,11 miliardy dolarů. Tržby IBM klesají již patnáct čtvrtletí v řadě. Bez započtení mimořádných a jednorázových položek činil zisk na akcii 4,84 USD na akcii. Analytici čekali v anketě agentury FactSet v průměru upravený zisk na akcii 4,81 USD a tržby 22,09 miliardy USD. Akcie IBM v after-marketu odepisovaly zhruba procento.

Provozovatel internetové videopůjčovny Netflix (v řádném obchodování +3,7 %) reportoval zisk na akcii 0,10 USD při tržbách 1,82 miliardy dolarů. Ve čtvrtém kvartálu 2014 činil zisk na akcii 0,19 USD. Při očištění výsledků o jednorázové položky dosáhl zisk na akcii 0,07 USD, o rok dříve to bylo 0,10 USD. Tržby ve 4Q2014 dosáhly 1,48 miliardy dolarů. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali kvartální upravený zisk na akcii 0,02 USD a tržby 1,83 miliardy dolarů. Akcie Netflixu v poobchodní fázi v reakci na výsledky rostly zhruba o pět procent.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Index trhu s nemovitostmi NAHB v lednu stagnoval na prosincových 60 bodech (revidováno z 61 bodů), čekalo se 61 bodů.
  • Mezinárodní energetická agentura (IEA) snížila výhled světové poptávky po ropě pro rok 2016. Předpokládá pokles nabídky producentů mimo OPEC, který by ale měla vykompenzovat produkce Íránu. Ten by měl do půl roku začít zásobovat trh ropy dodatečnými 600 tisíci barelů za den. Převis nabídky na trhu s ropou se podle IEA udrží až do konce letošního roku, zejména kvůli vyšší těžbě a nezvykle teplému počasí v zimní sezóně.
  • Světová ekonomika v letošním roce vzroste o 3,4 %. Odhaduje to v nové prognóze Mezinárodní měnový fond (MMF). Dosud MMF odhadoval, že se letos světový HDP zvýší o 3,6 %. Za zhoršením predikce stojí zejména očekávání slabého vývoje rozvíjejících se ekonomik v čele s Brazílií. Fond zároveň snížil také výhled růstu světového HDP v roce 2017, a to na 3,6 % z 3,8 %.
  • Americká společnost Johnson & Johnson, která vyrábí zejména kosmetické a farmaceutické přípravky, v příštích dvou letech zruší asi 3 000 pracovních míst v divizi zdravotnických přístrojů. Celosvětově to je čtyři až šest procent pracovní síly v této divizi. Firma v úterý také uvedla, že v souvislosti s tímto krokem očekává rekordní náklady na restrukturalizaci ve výši až 2,4 miliardy dolarů před zdaněním.
  • Mikroblogovací sociální síť Twitter v úterý ráno postihl rozsáhlý výpadek. Problémy někteří uživatelé hlásili již v pondělí. Návštěvníkům se při snaze o přihlášení zobrazovala stránka, která informovala, že "něco je technicky špatně". Problém se Twitteru podařilo vyřešit po několika hodinách.
  • BTIG zvyšuje doporučení na akcie McDonald's na "kupovat" z "neutral".
  • JPMorgan Chase zvyšuje doporučení na akcie Campbell Soup na "neutral" z "underweight" a snižuje doporučení na akcie McCormick na "underweight" z "neutral".
  • Piper Jaffray zvyšuje doporučení na akcie Michael Kors na "neutral" z "underweight".
  • Morgan Stanley snižuje doporučení na akcie Best Buy, Party City a Sally Beauty Holdings na "equal weight" z "overweight".

 

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

 Tohle se na trhu stalo třikrát za sto let. A byly to děsivé rokyTohle se na trhu stalo třikrát za sto let. A byly to děsivé roky

Děsivé roky pro ty, kdo v panice prodávali. Kdo dokázal nakupovat levně a později prodával dráž, ty roky doslova miloval. Uvidíme, jak to dopadne letos.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688