chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  19.01.2016 11:50:44, aktualizováno 08.07.2016 09:16:01

Správa financí přes internet je neporazitelná

Trend dnešní doby je jednoznačný. Spotřebitelé čím dál více používají internetové nástroje pro správu svých osobních financí. Hledají informace, používají online kalkulačky a srovnávají nabízené produkty a služby. V čem přesně je internet neporazitelný?

Stejně jako se naučil spotřebitel nakupovat elektroniku, oblečení, letenky nebo zájezdy online, naučil se používat internetové nástroje pro své osobní finance.

Nejprve začal spotřebitel vyhledávat informace a kontrolovat si, co mu to ti poradci a bankéři vlastně nabízejí. Poté se naučil používat kalkulačky a spočítal si tak, kolik bude splácet, kolik zaplatí na úrocích, nebo o kolik ho připraví pojišťovna na poplatcích. Hned na to objevil srovnávače. Pokud mu banka nabídla 3 procenta na hypotéce, proč by si ji bral, když velmi rychle zjistil, že hned banka vedle je o půl procenta levnější?

Průměrný klient je dnes díky internetu mnohem více informovaný, mnohem více srovnává a získal i patřičné sebevědomí. Pokud byl v minulosti schopen bankéř prodat půjčku za vyšší úrok a poradce nabídnout drahou pojistku, dnes už to tak lehké nemají. Internet má navíc otevřeno 24 hodin denně.

Snadná orientace v cenách

Spotřebitel se díky online srovnávačům může snadno orientovat v cenách napříč celým trhem. Díky tomu rychle přijde na to, u koho a kolik celkem může ušetřit, když se rozhodne pro změnu.

Offline prodej s vyšší cenou proti tomu nemá šanci. Cena byla, je a vždy bude základním tahákem prodeje. Pokud offline oproti onlinu nemá co víc nabídnout, internet ho vždy cenou převálcuje.

Onlinu vládne jednoduchost

Stačí dvakrát kliknout a spotřebitel má, co chce. Těžko ho pak něco donutí se zvednout z křesla a začít obíhat banky. Produkty jako cestovní pojištění, povinné ručení, běžné a spořicí účty i jednodušší půjčky má offline dávno prohrané.

Spotřebitel si jednoduše srovná, vybere nejlevnější, objedná, zaplatí a v lepším případě má obratem na e-mailu kartičku pojištěnce nebo přístupy na svůj nový online účet. Internet zde jasně vítězí.

Neomezený dosah služeb

Offline nikdy nezvítězí ani v dosahu služeb. Na trhu, kde je pokrytí minimálně mobilním internetem více než 99 procent, dosáhne online vždy dále. Žádná banka nebude mít pobočky na každé vesnici, žádná poradenská síť se neuživí v těch nejzapadlejších oblastech. Přes internet lze jednoduše obsloužit každého, ať už sedí u počítače kdekoli.

Internetem to nekončí

Moderní spotřebitel vždy zamíří nejprve na internet, protože ví, že šetří peníze. Internet mu sice nabízí nepřeberné možnosti ve správě financí, to ale neznamená, že za něj udělá i správné rozhodnutí.

Stále tak zůstává faktem, že i když spotřebitel jako první sáhne po internetu, ne vždy dokončí „nákup“ online. Finance jsou natolik komplexní, důležité a pro mnoho lidí příliš osobní na to, aby se spolehli pouze na internet. Stejně tak platí, že i když na internetu najde spotřebitel všechny informace, málokdy se v nich u složitějších produktů dokáže zorientovat a učinit kvalifikované rozhodnutí.

Finanční produkty typu hypotéky, životního pojištění nebo investice jsou pro spotřebitele natolik důležité, že se často zdráhá dělat rozhodnutí sám. Proto mají odborníci na trhu stále své nezastupitelné místo.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688