Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.01.2016 11:08:38

Ministr Jan Mládek otevře v Íránu kancelář CzechTrade a podepíše Dohodu o hospodářské spolupráci



Čtyřdenní pracovní cestu do Íránu zahájí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v sobotu 16. ledna v doprovodu více než šedesátičlenné podnikatelské mise organizované Svazem průmyslu a dopravy ČR (SPD) v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem. Ministr v Teheránu mimo jiné otevře kancelář agentury CzechTrade, která bude k dispozici českým exportérům.

Mezi šedesátičlennou podnikatelskou delegací jsou zástupci českých firem především z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky, dopravní infrastruktury a bankovnictví.

"Íránská ekonomika patří díky uvolňování z mezinárodní izolace k nejzajímavějším podnikatelsko—investičním teritoriím posledních let," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministr Jan Mládek podepíše se svým protějškem ministrem hospodářství a financí Ali Tayebniou mezivládní Dohodu o hospodářské spolupráci, která bude dalším mezníkem pro rozvoj ekonomických vztahů. Dohoda umožní založit Smíšenou komisi pro hospodářskou spolupráci, jejímž hlavním cílem bude podpora rozvoje vzájemných obchodních a ekonomických vztahů.

S ministrem Mládkem odlétá do Íránu také vedoucí zahraniční kanceláře Filip Tůma z agentury CzechTrade, který bude zajišťovat pomoc českým exportérům. "Jde o posílení o odborníka na zahraniční obchod v jednotné zahraniční síti, který bude mít na starosti vytváření podmínek pro hledání kontaktů a partnerů pro české firmy, které mají zájem rozvíjet zahraniční obchod s Íránem," řekl ministr Jan Mládek. "Pro české exportéry se otevírá 80 milionový íránský trh a české produkty tam mají historicky velmi dobré jméno. Proto je důležité, aby tam byl pro vývozce k dispozici expert na zahraniční obchod," dodal ministr.

"Máme vytipované klíčové obory v teritoriu. Patří mezi ně stavebnictví, zdravotnictví, strojírenství a v neposlední řadě ropný průmysl. České firmy mohou využít k prezentaci svých produktů společný stánek již na dubnovém stavebním veletrhu Project Iran 2016, květnových veletrzích Iran Oil Show a Iran Heath International Exhibition a na říjnovém strojírenském veletrhu Tehran International Industrial Fair," poznamenal Filip Tůma.

Ministr bude Teheránu jednat se členy íránské vlády a setká se s viceprezidentem Íránské islámské republiky Alím Akbarem Sálehím, který současně vede Íránskou organizaci pro atomovou energii. Hlavní náplní rozhovorů bude obnova a rozvoj obchodní a ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a Íránem.

Je nač navazovat. Delegace se totiž na závěr cesty zastaví v Tabrízu ležícím severozápadně od Teheránu, v provincii zvané Východní Ázerbájdžán, kde navštíví továrnu Machine Sazi. Na výstavbě a vybavení tohoto výrobce obráběcích strojů a zařízení se podílelo někdejší Československo. Společnost Machine Sazi je dosud zřejmě jediným průmyslovým komplexem tohoto typu nejen v Íránu, ale i na Středním Východě. Kvůli dlouhodobé mezinárodní izolaci Íránu vybavení továrny zestárlo a české společnosti by se nyní mohly podílet na jeho obnově.

Zdroj: MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688