TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  15.01.2016 14:37:59

Šokující zjištění ČOI: Polovina autobazarů porušila zákony!


Kontroloři ČOI si nejprve v autobazarech a na internetu vytipovali vozy, u kterých předpokládají, že by se prodávající mohl pokusit zákazníky podvést a vydávat bouraná vozidla za nehavarovaná či manipulovat se stavem najetých kilometrů. Na ty se pak zaměřili soudní znalci.

"Z výsledků kontrol vyplývá, že při koupi ojetého vozidla nejsou spotřebitelé vždy pravdivě informováni o technickém stavu vozu a skutečnostech důležitých pro jejich rozhodnutí o koupi. Vzhledem k tomu, že většina zahájených správních řízení dosud nebyla ukončena, nelze předjímat ani výši jednotlivých pokut, které budou za prokázané správní delikty uloženy," říká Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.    

"Spotřebitelům však na základě zkušeností z kontrol doporučuji, aby si k výběru ojetého vozu přizvali znalce v oboru. Vyhnou se tak zklamání z nevýhodné koupě a také případným následným komplikacím, neboť někteří prodejci odmítají zákonem stanovenou odpovědnost za vady zakoupeného vozu,“ dodal

Právě nedodržení formálních náležitostí reklamace patřilo k nejčastějším problémům, se kterými se kontroloři v autobazarech setkali. V devíti případech nedodrželi prodejci zákonnou lhůtu 30 dní. V šesti případech odmítli vůbec vozidlo k reklamaci přijmout.

Kontroloři si nechali vypracovat znalecké posudky na 34 aut. U 23 z nich zjistili, že informace o vozidle neodpovídají jeho skutečnému stavu. Setkali se samozřejmě i s notorickým problémem českých autobazarů - stočeným tachometrem. Někteří prodejci se neštítili ubrat vozidlu i 100 tisíc kilometrů!

Jeden vůz Volkswagen Passat Variant prodával autobazar údajně se 193 500 najetými kilometry. Přitom při servisu v červenci mělo vozidlo najeto 320 506 km! U jedné Škody Octavia Kombi zjistili kontroloři nejen stočení o 108 tisíc kilometrů, ale i to, že vůz byl po předchozí havárii opravován, na což nebyl kupující upozorněn. Kontroloři narazili také na Volkswagen Touran, který měl mít najeto 191 031 km. Diagnostický přístroj ale ukázal skutečnou ujetou vzdálenost o více než 100 tisíc vyšší, přesně 296 130 km.

"Z kontrol inspektorů ČOI opět vyplývá, že podvodníci stáčející tachometry jsou nepoučitelní a dělají to ve velkém měřítku. Budu trvat na tom, aby se stáčení tachometrů stalo trestným činem. Trestná by ale samozřejmě měla být i samotná nabídka takového jednání," řekl ke kontrolám ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

S nejvíce problémy se inspektoři setkali při kontrolách v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde společně zkontrolovali 16 autobazarů a hned u 13 z nich narazili na problém. Naopak nejméně problémů objevili při kontrolách v Jihočeském kraji a na Vysočině. Z 21 kontrolovaných autobazarů objevili jen 8 závad

Vzhledem k tomu, jak závažná provinění inspektoři v autobazarech v roce 2015 objevili, plánují podobné kontrolní akce také v roce 2016.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688