Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  15.01.2016 06:00:41

Ropa levnější, než si myslíme. Rusko škrtá vládní výdaje


Ropa v tomto týdnu spadla pod 30 dolarů za barel, což je poprvé po 12 letech. Rusko díky tomu škrtá vládní výdaje o 10 %.

Světový trh s ropou zažil tento týden prolomení další mety, o níž bychom si ještě před rokem mohli nechat jen zdát. Poprvé od roku 2003 se americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala pod 30 dolary za barel. Saudskoarabská ropa, dodávaná do Aise, si sáhla ještě níž – na 26 dolarů, což je nejméně od roku 2002.

To jsou však ceny nominální, tedy ty, za které pořídíme barel ropy dnešními dolary. Analytici agentury Bloomberg však spočítali, kolik by ropa stála, pokud bychom zohlednili inflaci. Přepočteme-li dnešní cenu ropy na dolarovou hodnotu z roku 1998, pak se dostaneme na úroveň kolem 17 dolarů za barel. Za tuto cenu bylo možné ropu pořídit naposledy na přelomu let 2001 a 2002, přičemž pod 20 dolary za barel se reálná cena ropy před rokem 2000 pohybovala běžně.

Prakticky nekoneční zlevňování ropy je neklamným znamením toho, že čínská ekonomika skutečně ztrácí dech, a dost možná rychleji, než jsme si mysleli. Pokles investiční aktivity ve druhé největší ekonomice světa, a zároveň největšího světového konzumenta energie, „vysílá do zbytku světa enormní deflační impuls, a to do značné míry vysvětluje, co za poklesem ceny ropy je,“ vysvětluje Adair Turner, předseda Institutu nového ekonomického myšlení, který v roce 2009 založil miliardář George Soros.

Rusko krátí výdaje, už druhý rok po sobě

Pod tlakem stále klesající ceny ropy na světovém trhu, Rusko podle agentury Reuters oznámilo, že je nuceno snížit své vládní výdaje o 10 %. Ve stejném rozměru Rusko šetřilo i v minulém roce. Škrty však nebudou plošné. Nedotknou se například starobních důchodů nebo platů státních zaměstnanců.

Rusko tak reaguje na to, že cena ropy klesla pod hranici 30 dolarů za barel. Ruský rozpočet je na příjmech právě z prodeje ropy a zemního plynu velmi závislý. Tyto strategické suroviny plní rozpočet Ruské federace téměř z jedné poloviny.

Dnes vyprší lhůta, do které měly jednotlivé resorty navrhnout oblasti, ve kterých by se vládní výdaje mohly snížit. Pokud tak neučiní příslušní ministři, o škrtech pak rozhodne ministerstvo financí. Úspory se očekávají ve výši kolem 700 miliard rublů, tedy něco přes 9 miliard dolarů.

Podle návrhu rozpočtu, který byl schválen již vloni v říjnu, měly výdaje dosáhnout 15,8 bilionů rublů (207 miliard dolarů) s tím, že rozpočtový deficit měl dosáhnout 3 % HDP. Návrh rozpočtu byl však v té době postaven na očekávané ceně 50 dolarů za barel uralské ropy, která podle odhadů měla v roce 2016 převládat. Taková cena, a tedy i takové plnění rozpočtových příjmů, se v nynějším světle jeví jako velmi nerealistická.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688