Vyšší zabezpečení a kvalitní zámek určí piktogram na obalu

Uprostřed dne, kdy je většina lidí v práci – takový čas si vybral těsně před Vánoci zloděj na sídlišti Zachar v Kroměříži. Podle policie vykradl během chvíle dva byty. Stačilo málo. Nekvalitní zámky vylomil a bez větších potíží se dostal dovnitř. Z jednoho bytu odnesl šperky, z druhého nic. Nakonec to vlastně dopadlo ještě dobře, celková škoda jde ale do tisíců. Zbytečně. Vůbec se to nemuselo stát.

Zloději kromě násilného vniknutí používají i další, mnohem sofistikovanější metody. Někdy si poškozené cylindrické vložky třeba ani nevšimnete. Pojďme se na tyto zlodějské praktiky podívat zblízka, ať se na případnou nezvanou návštěvu můžete co nejlépe připravit.

Planžetování

Metoda šikovných zlodějů, také známá jako vyháčkování. „Jde o jemnou práci, po které často nezůstanou žádné stopy, navíc po sobě zloděj může zase nenápadně zavřít. A dokazujte pak pojišťovně, že vás vykradli,“ popisuje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí i známou značku FAB.

Zloděj používá speciální lištu neboli planžetu, kterou zasune do vložky a tlačí na její válec. Druhým kouskem kovu se pak snaží zatlačit stavítka vložky do krajní polohy. Když se mu to povede, tlak na válec zabrání jejich navrácení a jakmile zatlačí všechna stavítka, zámkem bez problému otočí.

V současnosti mají kvalitní moderní zámky už takové ochranné prvky, které planžetování výrazně ztěžují, přesto je u zlodějů stále velmi oblíbená. Proto vždy vybírejte cylindrickou vložku tak, aby byla odolná proti této nenápadné metodě. Jak to poznáte? Tuto informaci najdete na obalu.

Bumping

Poměrně nový způsob, jak překonat vaše zabezpečení. Zloděj k němu potřebuje speciální vybavení – klíč, který zasune do zámku, udeří do něj – a je to. Kvůli přenosu energie při srážce klíče a vložky dojde k vyskočení stavítek a cesta je volná. „I když se to nezdá, bumping na vaší cylindrické vložce nezanechá prakticky žádné stopy,“ vysvětluje odborník. A jak se tedy bumpingu bránit? „Jedině kvalitní vložkou. Ty ve vyšších třídách jsou proti této metodě dobře chráněny,“ říká Hrnčíř.

Vytržení, vyvrtání

Už samotný název této metody zní destruktivně. A také destruktivní je. Můžete si být jistí, že po návštěvě zloděje, který vaši vložku vyvrtá, či vytrhne, to poznáte. „Tato metoda je ale pomalu na ústupu. Už jen proto, že díky hlučnosti na sebe může zloděj jednoduše upozornit,“ říká Hrnčíř. Nové vložky už jsou vyrobeny z tak kvalitních materiálů, že zkrátka vyvrtat ani vytrhnout nejdou.

Pokud si pořídíte cylindrickou vložku, na obalu se podle jednoduchých piktogramů dozvíte, jak odolné jsou proti zlodějským technikám. Například malý obrázek vrtáku znamená, že je vložka odolná proti odvrtání, kladivo zase ukazuje odolnost vůči rozlomení.

Piktogramy značky FAB, které pomohou určit, proti čemu je cylindrická vložka odolná:                

Rady na konec

Co říct závěrem? Riziko vykradení nikdy úplně nevyloučíte, můžete ho ale alespoň omezit na minimum. Co pomůže? „Pořiďte si kvalitu – cylindrickou vložku s ochrannými prvky a z pevných materiálů,“ uzavírá Jan Hrnčíř. A máme ještě jednu radu – zamykat, zamykat, zamykat. Ani ten nejpevnější zámek vám nebude k ničemu, když zlodějům necháte odemčené dveře.

Další témata ohledně zabezpečení najdete na webu www.nenechtesevykrast.cz.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry