Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.01.2016 08:21:01

Velký akciový propad začne v únoru. Růstové prostředí je jen iluzorní


Se stále častějšími propady na akciových trzích přibývají také scénáře, které předpovídají trhům nelichotivou budoucnost. Medvědí trh může začít již v únoru. Proč tak brzy?

Hlavním důvodem je začínající krize na realitním trhu. I když to tak na první pohled nevypadá, údaje o prodejích existujících domů v USA hovoří za vše. Listopadový propad o 10,5 % je nejhorší za více než rok a půl a podobné údaje byly na pořadu dne ve druhé polovině prvního desetiletí 21. století (jednoduše řečeno před poslední nemovitostní krizí, která odstartovala krizi na finančních trzích). Trh s bydlením v USA má před sebou velmi špatné období, jelikož doba, kdy baby boomers stavěli a nakupovali nové domy, končí a generace mileniánů je tak brzy nenahradí.

I když jsme od roku 2009 svědky oživení, mnozí ekonomové argumentují, že díky levným penězům jde spíše o tvorbu nových bublin na trzích s finančními aktivy a účetní inženýrství, které má vylepšovat rozvahy firem. Jde o uměle vytvářené a nezdravé prostředí.

Jako příklad může posloužit nelichotivý vývoj na trhu s kancelářskými nemovitostmi. Do roku 2009 rostla rozloha prostor na jednoho zaměstnance díky tomu, že firmy investovaly do nemovitostí a bylo cítit propouštění v důsledku krize.

Rozloha kancelářských prostor na jednoho zaměstnance ve čtverečních stopách
Rozloha kancelářských prostor na jednoho zaměstnance ve čtverečních stopách

Za posledních šest let ale číslo kleslo o více než čtvrtinu. Na první pohled je zřejmé, že je to díky tomu, že firmy přijímají nové zaměstnance, čímž klesá prostor na jednoho člověka. Především jde ovšem o to, že firmy většinou jen zaměstnávají lidi, které předtím propustily, a co je důležitější, neinvestují do nových komerčních nemovitostí. Před rokem 2007 jsme byli svědky velkého boomu, kvůli čemuž je nyní na trhu převis nabídky.

Růst zaměstnanosti tak sice vypadá hezky, ale firmy evidentně nemají chuť investovat. U zaměstnanosti je to navíc částečně o tom, že mnoho lidí je zaměstnaných na částečné úvazky, případně jde o hůře placená místa pro méně kvalifikované pracovníky. Mnoho lidí také rezignuje na hledání místa nebo je dobrovolně nezaměstnaných a nepočítá se do statistik produktivní populace.

Oživení hlavně na papíře

Oživení tedy příliš "nejede". Inflace kvůli nadbytečné kapacitě po celém světě (a zejména v Číně) neroste, stejně jako pohyb peněz, který není tažen úvěry a investicemi. Firmy se tak potýkají se stagnací příjmů, protože vrchol dluhové kapacity a růst výdajů skončil, podpořen demografickým vývojem, na vrcholu bubliny v roce 2007.

Jak je patrné z druhého grafu, dluh v USA se v 26 letech do roku 2008 dostal na 2,54násobek HDP, což neznamená pokračující expanzi, ale spíše snižování zadlužení a stagnaci (v horším případě depresi). Firmy ve snaze navyšovat výnosy přistupují k účetnímu inženýrství, a to vše s posvěcením Fedu, který drží úrokové sazby na velice nízké úrovni. Mají tak dvě možnosti - přistoupit ke zpětným odkupům a zvyšovat P/E při stagnujících příjmech, nebo navyšovat dividendy ve snaze porážet klesající výnosy u dluhopisů. Obě tyto možnosti naplno využívají.

Růst amerického dluhu v porovnání s růstem amerického HDP
Růst amerického dluhu v porovnání s růstem amerického HDP

Účetní inženýrství ale nevede k reálnému růstu a spekulace nerozšiřují peněžní zásobu. Dochází pouze ke zmiňovanému poklesu oběhu peněz a tvoří se bublina, která může prasknout, stejně jako tomu bylo v letech 1929, 2000 nebo 2008.

V každém případě jde o neudržitelný stav, což je vidět na poklesu čtvrtletních výnosů a relativně čerstvě i zisků (v rámci indexu S&P 500 poprvé od roku 2009). Začátek letošního roku, který byl pro akciové trhy v USA historicky nejhorší (za první týden Dow -6,19 %, S&P 500 -5,96 %, Nasdaq Composite -7,26 %) to jen dokazuje. To, že akciové trhy začnou výrazně padat na začátku února, a třeba i dříve, tak již možná není předpověď, ale popis reality.

 

RBS varuje investory před katastrofálním rokem a radí: Prodejte všechno kromě vysoce kvalitních dluhopisů

Investoři stojí na prahu "katastrofálního roku", ve kterém by se akciové trhy mohly propadnout až o 20 % a ceny ropy by mohly sestoupit na 16 dolarů za barel. Tvrdí to alespoň ekonomové z britského finančního ústavu Royal Bank of Scotland. "Prodejte všechno kromě vysoce kvalitních dluhopisů," doporučují klientům banky.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688