TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.01.2016 22:15:27

Volby by vyhrálo hnutí ANO, posilují ČSSD, ODS a TOP 09

Podle aktuálního průzkumu agentury SANEP by hnutí ANO v lednu 2016 volilo 23,7 % voličů. ČSSD ale zastavila svůj propad, kdy v prosinci dosáhla vůbec poprvé od voleb na méně než 20 % hlasů, a k hnutí ministra financí Andreje Babiše se začala přibližovat.

 

"Ztráta jedné desetiny procentního bodu u hnutí ANO v porovnání s prosincem minulého roku a posilující ČSSD může naznačovat konec vzestupného trendu hnutí ANO, které v posledních měsících minulého roku profitovalo zejména na protiuprchlické rétorice," uvedli výzkumníci SANEPu.

 

Dvě nejsilnější vládní strany by v klidu utvořili velkou koalici, která by měla 109 křesel v Poslanecké sněmovně. KDU-ČSL, třetí vládní strana, by se do sněmovny také dostala a získala by 16 mandátů. Současná vláda by tak měla 125 mandátů a ústavní většinu.

 

 

Komunisté se těší stabilní podpoře, byť se za poslední půl rok snížila o půl procenta, na čemž se zřejmě mohla podepsat kauza europoslance Ransdorfa, který byl zatčen ve Švýcarsku. V lednu by komunisty volilo 13,5 % voličů.

 

ODS opět dosáhla na dvouciferný výsledek. V lednu by ji volilo 10,1 % voličů. O jednu desetinu tak vylepšila své maximum, kterého dosáhla v prosinci. Nárůst zaznamenala také TOP 09, která aktuálně těsně předstihla KDU-ČSL.

 

 

"Mírný nárůst ve srovnání s prosincem minulého roku zaznamenala TOP 09, kterou by aktuálně volilo 6,5% voličů. Voličský elektorát TOP 09 prochází zásadní proměnu, která je dána jak odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany, tak i výraznou pro uprchlickou rétorikou obou nejvýraznějších osobností TOP 09," uvedli výzkumníci SANEPu.

 

Do Sněmovny by proniklo šest stran. Žádná další pětiprocentní hranici nepřekročila. Mezi 3 a 4 procenty jsou natěsnány hned čtyři politické strany a hnutí. Výsledku 3,1 % dosáhli Piráti, Svobodní mají 3,4 %, Svoboda a přímá demokracie 3,5 % a Úsvit - Národní koalice 3,9 %.

 

 

V lednu by bylo pevně rozhodnuto jít k volbám 54,3 % voličů. Výzkum probíhal mezi registrovanými spolupracovníky SANEP mezi 1. a 5. lednem letošního roku. Reprezentativní vzorek v tomto případě představuje skupina 2 318 dotázaných.
 

Na výsledky posledních voleb se můžete podívat na stránkách volby.kurzy.cz.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688