BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.01.2016 11:12:14

Ropa atakuje hodnotu 30 USD, globální panika stabilizovaná, analýza dolaru

Evropské burzy začínají dnešní obchodní den v zelených číslech, když lepší než očekávané výsledky zahraničního obchodu Číny zchladily část obav o míru zpomalení druhé největší světové ekonomiky.

Čínský zahraniční obchod v prosinci sice klesl, ale méně, než čekal trh. Vývozy meziročně oslabily o 1,4 procenta, a nenaplnily tak očekávání trhu na pokles o 8 procent. Prosincový výsledek byl také lepší než listopadové snížení o 6,8 procenta. Čínská lidová banka (PBOC) podržela ve středu kurz juanu proti USD na stabilní úrovni a zafixovala ho na hodnotě 6,5630 ve srovnání s úterním kurzem 6,5628. Na stabilizaci situace v Číně reagoval americký dolar a komoditní měny posílením. Připsaly si mírné zisky hlavně proti euru a jenu. Avšak čínskému akciovému trhu se nepodařilo sdílet kladný sentimentUSA a zbytku Asie a zavřel kolem 2 procent v mínusu. Naopak japonský akciový index si díky lepším výsledkům čínského zahraničního obchodu a obnovení apetitu po riziku ve středu přidal 2,88 procenta.

Kladnou obchodní seanci mají za sebou i Spojené státy, když pozdní oživení energetických a biotechnologických titulů pomohlo indexu S&P 500 k druhému zisku v řadě. Trh podpořily také akcie Apple a další technologické firmy.

Index Dow Jones zavřel se ziskem 0,7 procenta na hodnotě 16 516,22 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,8 procenta na 1 938,68 bodu a technologický Nasdaq přidal 1,0 procenta na 4 685,919 bodu. Nasdaq tak přerušil osmidenní šňůru poklesů, když jeho dílčí index biotechnologií začal v druhé polovině seance růst a také zastavil osmidenní pokles. Biotechnologický index, který byl silně zasažen výprodejem ze začátku roku, si v úterý polepšil o 1,5 procenta.

V centru pozornosti investorů zůstává stále cena ropy. Americká WTI se včera na pár vteřin podívala pod hodnotu 30 USD za barel. Nakonec však uzavřela nad touto psychologickou hranicí. Dnes budou proto pečlivě sledována data zásob ropyUSA v 16:30.

Index amerického dolaru, který vyjadřuje jeho hodnotu proti koši měn, nabral růstový trend. Pohybuje se v rostoucím kanálu, který by ho mohl dovést ke klíčové hodnotě rezistence a kulatému číslu 100. Tato hodnota zůstává klíčová pro další vývoj USD a musí být pokořena, abychom získali signál, že USD má i letos dostatek síly k růstu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688