Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  13.01.2016 06:00:53

Profil: Český Aeroholding, státní letka téměř bez letadel


Český Aeroholding je stoprocentně státem vlastněná akciová společnost, kam spadají ČSA, Letiště Praha, ale také Realitní developerská.

Český Aeroholding je stoprocentně státem vlastněná akciová společnost, v níž majetková práva vykonává ministerstvo financí. Do vlastnického portfolia Aeroholdingu patří hned 6 dceřiných společností, z nichž až na ČSA všechny patří ze sta procent státu.

Hospodářské výsledky Českého Aeroholdingu za rok 2015 budou v tomto týdnu zveřejněny na zasedání Hospodářského výrobu Poslanecké sněmovny. Za rok 2014 vytvořil Český Aeroholding téměř 900milionový provozní zisk. V roce 2013 to bylo ještě o více než 300 milionů korun více. Dolů jej však táhnou ztráty z ukončené činnosti již neexistující společnosti Holidays Czech Airlines, která provozovala charterové lety. Při jejich zohlednění se tak za rok 2014 dostal celý Aeroholding do zhruba 300milionové ztráty.

České aerolinie

Hlavní činností podnikání ČSA je přeprava cestujících na pravidelných linkách. Dále pak ČSA zajišťují přepravu leteckých zásilek a pošty. České aerolinie čelily několik let vážným finančním problémům. Za rok 2013 prodělaly téměř miliardu korun, za rok 2014 přibližně 600 milionů. Před necelým rokem do nich musel stát prostřednictvím Aeroholdingu napumpovat více než 150 milionů korun. Od loňského jara vlastní stát jen necelých 20 % akcií ČSA, 44 % vlastní Korean Airlines a 34 % společnost Travel Service.

Letiště Praha

Letiště Praha provozuje největší mezinárodní civilní letištěČeské republice, Letiště Václava Havla Praha. Letiště Praha ve své činnosti také úzce spolupracuje s ministerstvem dopravy, Úřadem pro civilní letectví, státním podnikem Řízení letového provozu České republiky, leteckými dopravci, orgány veřejné správy v sektoru letectví i mimo něj a ostatními uživateli letiště.

„Hlavním posláním společnosti Letiště Praha, a. s., je efektivně a bezpečně provozovat mezinárodní civilní Letiště Václava Havla Praha, pečovat o jeho růst, přispívat k trvalému rozvoji civilní letecké dopravy v České republice, udržet jeho dostupnost pro širokou veřejnost a umožňovat klientům cestovat moderním, rychlým a komfortním způsobem,“ píše se v profilu Aeroholdingu.

Czech Airlines Handling

Společnost Czech Airlines Handling poskytuje na pražském Letišti Václava Havla Praha komplexní služby pozemního odbavení cestujících, letadel, ale i nákladu pro více než 25 leteckých společností. V této návaznosti společnost zajišťuje také prodej letenek na Letišti Václava Havla a na letišti v Karlových Varech.

Společnost Czech Airlines Handling v roce 2014 rozšířila portfolio klientů i prováděných služeb. Mezi nové klienty patří například Adria Airways, Air Sergia či Air Transat, mezi nové služby pak plnění letadel leteckými pohonnými hmotami.

Czech Airlines Technics

Společnost se zaměřuje zejména na opravy a údržbu letadel a letadlové techniky. Zabezpečujč tedy traťovou údržbu (lehkou údržbu), údržbu na základně (těžkou údržbu), včetně dílenské údržby vybraných letadlových celků

B.aircraft a Realitní developerská

Společnost B.aircraft zajišťuje operativní leasing pro České aerolinie a realitní developerská se podle obchodního rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí.


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688