Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Ze světa  |  13.01.2016 06:00:48

Cameron: Nové podmínky členství Británie v EU očekávám příští měsíc


Britský ministerský předseda David Cameron je přesvědčen, že již příští měsíc se podaří dojednat nové podmínky členství Velké BritánieEU.

Předseda britské vlády David Cameron podle agentury Bloomberg řekl, že očekává dosažení dohody na nových podmínkách setrvání Velké BritánieEvropské unii. „Pevně věřím, že dohody bude dosaženo v únoru, a pokud ano, pak již nic nebrání vypsání referenda,“ sdělil Cameron.

Cameron již před posledními volbami slíbil vypsat referendum o setrvání BritánieEU nejpozději do konce roku 2017. Nyní se ukazuje, že by se mohlo konat ještě letos. Pokud bude dohody skutečně v nejbližších týdnech dosaženo, pak by se referendum mohlo konat již letos v létě nebo v září.

Britská vláda po Evropské unii požaduje zejména výrazné omezení byrokracie a obchodních překážek. Dále pak, aby Evropská unie uplatňovala různá pravidla pro země uvnitř a vně eurozóny a omezila benefity pro imigranty.

„Pro Británii to může být obrovská odměna,“ řekl Cameron. „Pokud změníme věci, které nás motivují z Evropské unie vystoupit, pak můžeme získat to nejlepší z obou světů. Británie za to bude bohatě odměněna, pokud to uděláme správně,“ dodal.

Cameron je prý také připraven počkat na správný okamžik. „Pro mě osobně je daleko důležitější obsah dohody, než to, kdy jí bude dosaženo. Pokud nebude přijatelná dohoda na stole v únoru, pak budu v jednáních pokračovat,“ ujistil Cameron. „Nejlepší řešení pro Británii je zůstat v reformované Unii,“ dodal Cameron s tím, že je pro něho důležité, aby se plebiscitu zúčastnilo co nejvíce voličů, ať už budou hlasovat pro jakoukoli variantu.

Banky Brexitem získají, říká kampaň

Skupina Leave.EU však s postojem britského premiéra nesouhlasí. Podle ní by odchod Spojeného královstvíEvropské unie jedině prospěl. Rozhodně prý nehrozí, že by z Londýna začal s odchodem BritánieEU masivně odplouvat kapitál.

Spojené království je světovým lídrem v oblasti finančních služeb, což nezávisí na tom, zda je nebo není členem Evropské unie,“ řekl Aaron Banks, jeden ze zakladatelů skupiny. „Vně Evropské unie budeme moci lépe odolávat výzvám, které přicházejí z center jako Hong Kong nebo Singapur,“ dodal.

Finanční služby tvoří zhruba 10 % britského HDP a v Londýně se odehrává až 74 % ze všech evropských devizových obchodů. Británie má čtvrtý největší bankovní sektor a třetí největší pojišťovací sektor na světě. Zároveň obhospodařuje druhý největší objem prostředků, které jsou ve fondech, tvrdí skupina Leave.EU.

Změnit by se měla hlavně Británie

Podle Marca Championa, přispěvatele do názorové části portálu agentury Bloomberg by se měla hlavně změnit Velká Británie a nikoli Evropská unie. Naráží přitom především na Cameronův požadavek, aby platila různá pravidla pro členské země v závislosti na tom, zda jsou nebo nejsou členy eurozóny, v souvislosti s tím, že by imigranti neměli mít přístup k sociálním benefitům.

Champion tvrdí, že požadavek na dvourychlostní Evropu některé členské země nepodpoří. Pokud jde o sociální systém, zde Champion poukazuje na to, že britské problémy v tomto ohledu nezpůsobuje Evropská unie, ale Británie sama.

Zdůrazňuje, že její sociální systém imigranty vyloženě přitahuje. „Je to jediná země v západní části Evropské unie (kam směřuje 98 % migrantů z jiných členských zemí EU), která nevyžaduje, aby lidé přispívali do sociálního systému, nebo pouze jen pracovali, po nějakou minimální dobu, aby mohli žádat o sociální podporu. Ať už v nezaměstnanosti, nebo na bydlení. Británie vyplácí v hotovosti přídavky na děti. Nabízí daňové úlevy málo placeným profesím,“ říká Champion.

Výsledkem pak je, že až 82 % z celkového disponibilního příjmu u nízkopříjmových lidí tvoří příspěvky z veřejných rozpočtů, což je jedna z nejvyšších úrovní v celé EU. To činí Velkou Británii jedno z nejlepších míst k životu pro ty, kteří jsou chudí a pracují.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 21:24  A cold night is ahead with widespread middle to upper 30s expected US National Weather Service (weather.gov)
Po 16:51  China's retail sales expand 5.5% in Jan-Feb China state infooffice (scio.gov.cn)
Po 16:13  China's industrial output grows 7% in Jan-Feb China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688