Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Ze světa  |  13.01.2016 06:00:41

Clintonová navrhuje zdanit bohaté extra daní


Hillary Clintonová představila další návrh ve své prezidentské kampani. Tentokrát na dodatečné zdanění bohatých.

Hillary Clintonová, která se uchází o úřad prezidenta Spojených států, představila další z nápadů, kterým by chtěla oblažit americké daňové poplatníky. Tentokrát jde o zavedení extra zdanění pro Američany, kteří vydělávají alespoň 5 milionů dolarů ročně. Jejich zdanění se má podle Clintonové návrhu navýšit o 4 procentní body. Podle deníku Wall Street Journal tak bude nejvyšší sazba příjmové daně dosahovat úrovně, kterou Amerika spatřila naposledy před více než 30 lety.

Hlavním argumentem je přesvědčení, že mnoho z nejbohatších Američanů je zdaňováno nižší efektivní sazbou daně, než lidé, kteří vydělávají méně. Návrh Hillary Clintonové tak jde dál, než tak zvané Buffetovo pravidlo, podle něhož měli být výdělky nad 1 milion dolarů zdaňovány 30% sazbou. Podle odhadů týmu expertů kolem Clintonové by dodatečné zdanění mělo přinést do veřejných rozpočtů kolem 150 miliard dolarů během následujících 10 let, tedy asi 15 miliard dolarů ročně.

Během následujících týdnů prý Clintonová představí další návrhy na to, jak učinit americký daňový systém spravedlivějším. Na řadě je pravděpodobně nějaký návrh, kterým by se mělo upravit zdanění střední třídy.

„Přesídlovací“ daň

Aktuální návrh však není prvním, který vzešel z dílny Hillary Clintonové a jejího týmu. Zhruba před měsícem Clintonová položila na stůl tak zvanou „přesídlovací“ daň, od níž si autorka slibuje, že odradí velké korporace přesídlovat do zahraničí.

Podobnou daň plánoval i současný prezident USA Barack Obama. Ta však byla o něco méně restriktivní, než ta, kterou navrhla Clintonová. Jeho návrh ale neprošel Kongresem, kde mají republikáni většinu.

Clintonová chce, aby korporace platily daně i ze svých odložených daňových povinností. Americké společnosti nyní platí daně ze svých celosvětových zisků, avšak na výdělky, které pocházejí ze zahraničí, mohou uplatňovat daňové úlevy a část svých daňových povinností odložit, pokud své peníze „přinesou domů“.

Návrh Clintonové na „přesídlovací“ daň by měl zabránit především zdánlivě účelovým fúzí, jaké nedávno uskutečnili farmaceutičtí giganti Pfizer a Allergan. Transakce prakticky vedla k přesídlení amerického Pfizeru do Irska, kde je zdanění firem nezanedbatelně nižší, než ve Spojených státech.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688