BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  12.01.2016 11:57:14

Ropa už stihla letos odepsat 20 procent ze své hodnoty, analýza AUD/USD

Čínské akciové trhy, které klesly minulý týden o 10 procent a o dalších 5 procent v pondělí, zůstávají volatilní a akcioví investoři jsou z toho nervózní. V úterý se čínské akciové indexy stabilizovaly, index Shanghai Shenzhen uzavřel 0,73 procenta v zisku. Čína nechala v úterý posílit svou měnu a zesílila slovní kampaň, aby přesvědčila skeptické investory, že má věci pod kontrolou. Mnoho investorů se dnes při obchodování zaměří na komoditní tituly poté, co ceny mědi včera klesly na nejslabší úrovně od roku 2009 a ceny ropy spadly pod 31 dolarů za barel.

 

Americká ropa WTI se ráno v Asii obchodovala na hodnotě 30,66 USD za barel. Letos  už stihla odepsat 19 procent ze své hodnoty a od poloviny roku 2014 klesla o 70 procent. Severomořská ropa Brent se včera obchodovala nad úrovní 31,08 USD nejníže od dubna 2004. Ráno v asijské obchodní seanci klesla na hodnotu 30,75 USD za barel. Brent ještě letos neměl plusový den a za pár novoročních dní oslabil o 20 procent. Ropa včera pravděpodobně zareagovala na novou analýzu banky Morgan Stanley, která oznámila, že očekává pokles komodity k úrovni 20 USD za barel. Na pokles ceny ropy reagoval i kanadský dolar (CAD), který se proti USD propadl na nová 12 a půlletá minima 1,4245.

 

Evropský akciový trh dnes dopoledne odolává jak rannímu akciovému výprodeji v Asii, kde japonský index Nikkei 225 oslabil o 2,71 procenta, tak i pokračujícímu výprodeji na ropě, když investoři začínají považovat aktuální ceny některých akciových titulů po předchozím výprodeji za lákavé.

 

Americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 ukončily pondělní volatilní seanci s mírným růstem díky obratu ke konci seance, ale pokles biotechnologických a energetických akcií držel trh pod tlakem. Index Dow Jones zavřel se ziskem 0,3 procenta na hodnotě 16 398,57 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,1 procenta na úroveň 1 923,67 bodu a technologický Nasdaq Composite klesl o 0,1 procenta na 4 637,989 bodu.

 

Energetický sektor v indexu S&P klesl včera o 2,8 procenta kvůli dalšímu prudkému poklesu cen ropy a zdravotnický sektor ubral 1,2 procenta. Obchodování na americkém trhu v následujících dnech bude ovlivňovat výsledková sezona za poslední čtvrtletí roku 2015. Podle průzkumu Thomson Reuters trh čeká, že celkově zisky amerických firem klesnou mezikvartálně o 4,2 procenta.

 

Britský sterling (GBP) včera klesl na 5 a půlletá minima proti USD na hodnotu 1,4491, protože investoři posouvají termín očekávaného zvýšení úrokových sazeb na ostrovech. Podle průzkumu agentury Reuters investoři odhadují nejbrzčí zvýšení úrokových sazeb ne dříve než za 8 měsíců. Ačkoliv se momentálně nečekají žádné zásahy od centrálních bank kromě Číny, přetrvávající pokles cen energií a následná volatilita na finančních trzích budou zdrojem nervozity a nejistoty.

 

Australský dolar bojuje proti americkému dolaru a snaží se udržet nad důležitou hodnotou podpory 0,6900 (loňská minima). Nicméně proti němu hraje nejistá situace v Číně. Z pohledu na měsíční graf lze vidět, že AUD/USD prorazil dlouhodobou (zelenou) rostoucí trendovou linii a má namířeno k minimům z konce roku 2008 a začátku roku 2009. Pokud se AUD udrží pod modrou trendovou linií (denní graf), lze spekulovat na proražení úrovně podpory 0,6900 a postupný pokles. Důležitá budou čtvrteční data z australského trhu práce. Ta mohou pokles oddálit, když pozitivně překvapí, nebo ho zahájit, když budou pod očekáváními trhu.

 

Měsíční graf

 

 

 

Denní graf

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688