Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  12.01.2016 06:00:48

Čínské akcie začaly i druhý novoroční týden pádem. Dál padá i ropa


Výprodeje na čínských akciových trzích přišly na úvod i druhého novoročního obchodního týdne. Dál padá i cena ropy. Stiglitz v tom přesto nevidí katastrofu.

Čínské akcie se vydaly směrem dolů i na začátku druhého obchodního týdne roku 2016. Rozšířily tak nejhorší výprodej tohoto roku. Souhrnný index Šanghajské burzy ztratil více než 5 %. Celkově je tak Šanghajská burza slabší o více než 10 % jen za poslední týden. Objevily se také spekulace, že za pondělním poklesem stojí opadnutí nákupů státem ovládaných fondů. Čínské akcie oslabily přesto, že jüan mírně posílil.

Extrémní poklesy na úvod letošního roku oživily obavy o to, zda je vládnoucí komunistická strana schopna zvládnout nastartovat zpomalující čínskou ekonomiku. Její růst bude letos zřejmě nejslabší od roku 1990. Tvůrci hospodářské politikypátek z trhu odstranily automatické stabilizátory, poté, co jim dávali za vinu, že pouze zhoršují situaci na burzách.

„Pesimismus je převažujícím sentimentem na trhu,“ řekl agentuře Bloomberg William Wong z hong-kongské společnosti Shenwan Hongyuan. „Vývoj indexu cen výrobců jen potvrzuje, že čínská ekonomika zpomaluje,“ dodal. Výrobní ceny totiž v prosinci meziročně poklesly o 5,9 %. Spotřebitelská inflace se zatím nachází v kladných hodnotách, když ceny finální produkce vzrostly o 1,6 % ve stejném období. Další známkou čínského zpomalení je listopadový meziroční pokles čínského exportu o necelých 7 %.

Stiglitz to však nevidí tak černě

Podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stighlitze však situace na čínských finančních trzích není natolik vážná, abychom se jí měli znepokojovat. Podle něho jsou výprodeje na čínských burzách, více než cokoli jiného, důsledek špatně nastavených stabilizátorů.

„Mezi finančními trhy a tím, co se děje v reálné ekonomice, je vždy určitá mezera,“ řekl Stiglitz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „To, co se nyní děje v Číně je na každý pád zpomalení. Přesněji řečeno, je to pomalý proces zpomalení. Ale určitě to není žádné katastrofální zpomalení,“ dodal.

„Zaměření se pouze na opatření na nabídkovou stranu nevystihuje zcela přesně to, co se ve světové ekonomice děje. Skutečnost je taková, že jsme svědky velmi krátkodobého poklesu globální poptávky. Čína je součástí této globální ekonomiky. Uvnitř čínské ekonomiky jsou určité faktory, které tento pokles ovlivňují a přiživují. Pokud tedy Čína neprovede nějaká opatření také na poptávkové straně své ekonomiky, problémy se mohou prohloubit,“ uzavřel Stiglitz.

Západní Evropa a USA stagnují

Stiglitzova slova o tom, že dění na čínských trzích nemusí být tak vážné, jak se zdá, potvrzuje včerejší vývoj na finančních trzíchEvropě a Spojených státech. Zatímco Frankfurt a Londýn uzavřely v mírně záporných hodnotách (Frankfurt -0,25 %, Londýn -0,84 %), hlavní indexyNew Yorku prakticky stagnovaly. Dow Jones připsal 0,32 % a S&P 0,1 %, zatímco technologický index Nasdaq 0,12 % ztratil.

Ropa se kvapem blíží k 30dolarové hranici

Nejen čínské akcie, ale i černé zlato zažilo další propad na úvod druhého obchodního týdne tohoto roku. Barel ropy WTI zakončil včerejší obchodování na úrovni 31,3 dolarů. Agentura Bloomberg odkazuje na odhad banky Morgan Stanley, podle něhož není vyloučeno, že se ropa může přiblížit až k 20 dolarům za barel. Tuto cenu mimochodem vloni na podzim předpovídala také banka Goldman Sachs.

Bloomberg také upozorňuje, že existuje souvislost mezi vývojem kurzu dolaru a cenou ropy, opět s odkazem na analytiky Morgan Stanley. Ti tvrdí, že pokud dolar posílí o 5 %, pak je pravděpodobné, že ropa ztratí 10 až 25 %. S tím však nesouhlasí Michael Lynch, prezident Strategického a energetického výzkumu ve Winchesteru. „Nejsem přesvědčen o tom, že ropa půjde ke 20 dolarům kvůli silnému dolaru, ačkoli jde o celkem realistickou možnost,“ řekl Lynch.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688