Zlato, stříbro: předpověď na rok 2016

Autor: Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
11.01.2016 18:17:20

 

Máme zde nový investiční rok a s ním vyvstává otázka, co od něj očekávat. Investoři opět vkládají finanční prostředky do bankovních produktů, komodit, či nemovitostí, o kterých jsou přesvědčeni, že mají jistý potenciál, anebo že jim jejich úspory přinejmenším uchovají. Vzhledem k výrazné nepřehlednosti na burzách, kdy americké akcie oslabují, šanghajská burza v minulém týdnu dvakrát zastavila obchodování, a další neočekávané události, které rázem změní celý běh, je to velmi složité.

 

 

 

Velký vliv na vývoj mají centrální banky a tradičně všem známý Fed a jeho úřednický aparát, který ovlivňuje do značné míry globální ekonomiku a její vývoj. Nicméně přes tyto všechny vlivy, které působí na trh “papíru”, se trh fyzického zlata a stříbra stále drží. Můžeme si být jistí, že ceny budou odrážet aktuální nabídku a poptávku po fyzickém zlatě a stříbře v určitém okamžiku. Pojďme se tedy podívat trošku dopředu, do roku 2016.

 

 

 

Destrukce dodávek

 

Neustále klesající ceny představují velmi špatné ekonomické podmínky pro velké množství těžařských projektů. Nižší náklady na pohonné hmoty, které jsou způsobeny velkým poklesem ceny ropy, sice do určité míry pomáhají na straně nákladů, nicméně průměrné náklady na výrobu stříbra se odhadují zhruba na 17 $ a u zlata kolem 1.150 $ za unci. Dnes se ale tyto drahé kovy prodávají za mnohem nižší cenu, než jsou jejich celkové průměrné náklady. Pro mnoho producentů je to velmi neekonomické a přináší řadu problémů. Již dnes řada z nich prodává každou unci se ztrátou. Tato situace může mít pak za následek, že v roce 2016 budou primární producenti zlata a stříbra dodávat na trh menší množství produktů. Je tu ale i další faktor, který bude pravděpodobně velmi decimovat dodávky v roce 2016. Základní ceny kovů, včetně mědi, zažily obrovský propad, a výhled pro další rok není příliš jasný. Velký vliv bude mít další vývoj čínské ekonomiky, která zažívá zpomalování. Další zemí, která má potíže, je Brazílie a ekonomové se obávají více dalších možných recesí po celém světě.

 

 

 

Propadající se poptávka po základních kovech má značný dopad na dodávky zlata a stříbra, protože obrovské množství těchto drahých kovů je vyráběno jako vedlejší produkt těžby základních komodit, jako je měď a zinek. Reorganizace Anglo-American PLC, jedné z největších světových těžebních společností, zdůrazňuje, jak těžká je pozice výrobců a jak nepříznivé je prostředí pro jejich činnost. Ceny zlata a stříbra jsou na poklesu od roku 2011, a jen v průběhu minulého roku skončily hluboko pod odhady výrobních nákladů. Nedávná krize u základních kovů může výrazně ovlivnit velikost dodávek drahých kovů v příštích měsících.

 

 

 

Další nárůst poptávky po fyzickém zlatě a stříbře

 

Investiční poptávka po fyzickém zlatě je možná největším příběhem v kapitole drahých kovů pro rok 2015. Mincovny a rafinérie byly velmi vyčerpané a nedokázaly v druhém pololetí roku 2015 udržovat tempo. Investoři se museli potýkat s vyššími náklady na pojistné a se zpožděním dodávek. Rok skončil a nastala menší úleva. Pouze čas ukáže zda rok 2016 bude ještě lepší a přinese další rekordy. Díváme se na start nového roku a v podstatě je svým způsobem podobný jako vloni. Stabilní, daleko od drtivé kupní činnosti investorů po zlatých a stříbrných mincí a slitků, která pobíhala v posledních měsících. Nyní se jen čeká na další katalyzátor, který vše uvede do pohybu. Jaké budou cenové akce? Nižší ceny v uplynulých 4 letech byly velkým tahounem poptávky. Ceny pohybující se trvale výše budou inspirovat i poptávku na straně nově příchozích, jak jsme mohli vidět během posledního býčího cyklu v letech 20092011. Pouze neměnící se a vázaná cena vede obvykle k apatii u investorů. 

 

Jako vždy velkou roli hrají geopolitické události, které určují, zda vůbec těžit nebo ne. V roce 2016 budou investoři opět sledovat probíhající ságu kolem Řecka a dalších beznadějně zadlužených evropských národů. Spojený státy jsou v rozporu s Ruskem kvůli Blízkému východu a na Ukrajině. A nedávné otřesy na trzích mohou být předběžným varováním.

 

 

 

Průmyslová poptávka po zlatě a stříbře může být v roce 2016 vlažná. To je důležitý faktor především pro stříbro, kde výrobci spotřebovávají velkou část toho, co se vyrobí. Jak již bylo uvedeno, někteří ekonomové mají obavy a očekávají možnou recesi v roce 2016. Jakýkoliv propad bude mít vliv na poptávku na položky jako jsou šperky a další zboží. Nicméně mnoho průmyslové poptávky pochází z odvětví s vysokým růstem, které se ukázaly jako pružné během minulých recesí. Jedná se o solární energii, zdravotní péči a elektroniku. Pokud by se daná poptávka naplnila, předpokládá se minimální cenový nárůst ve výši 10 % u zlata i stříbra ve fyzické podobě.

 

 

 

"Divoká karta" roku 2016: volby v USA 

 Letos čekají USA volby nového amerického prezidenta. Tradičně se utkají zástupci demokratů a republikánů. Bude se tedy očekávat, zda Baracka Obamu vystřídá kandidát republikánů a ukončí tak vládu demokratů, nebo vše bude pokračovat opět pod vedením demokratické strany. Přední republikánští kandidáti ostře kritizují politiku americké centrální banky (Fed). Objevily se názory, že by země měla směřovat opět k systému, který by byl založený na zlatě. Republikáni dlouhou dobu kritizují zadlužování země a neustálého zvyšování deficitů. Je ale otázkou, zda by případný zvolený kandidát za republikánskou stranu dokázal tento trend zvrátit a nastolit zásadní reformy. Pokud by tato idea dostala šanci a zlato by se opět dostalo do popředí, sentiment po zlatě by se výrazně navýšil. Výsledek voleb bude mít zásadní vliv na další vývoj ekonomiky USA, případně na rozhodování Fedu

Autor: Jakub Petruška, investiční analytik Zlaťáky.cz

 

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

12.01. 07:03  Odpoved (Tom)
11.01. 18:50  Zlato stříbro: předpověď na rok 2016 (delegát XVII. sjezdu KSČ)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 16:48 1 unce 2 214,11 USD
28.03.2024 16:42 1 unce 2 213,82 USD
28.03.2024 16:34 1 unce 2 214,40 USD
28.03.2024 16:28 1 unce 2 215,56 USD
28.03.2024 16:20 1 unce 2 214,40 USD
28.03.2024 16:14 1 unce 2 213,13 USD
28.03.2024 16:06 1 unce 2 214,44 USD
28.03.2024 16:00 1 unce 2 214,35 USD
28.03.2024 15:54 1 unce 2 213,74 USD
28.03.2024 15:44 1 unce 2 212,08 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.