Akcie ve světě  |  11.01.2016 09:54:07

Americký trh práce jen kvete, ale akcie padají! Kde se bere nervozita na trzích?

 

Čísla z amerického trhu práce dopadla výborně - velice silný přírůstek pracovních míst (292 tisíc) a nárůst míry participace. Trhy se z nich ale moc těšit nedokázaly. Akciový index S&P 500 nejprve vyskočil vzhůru, ale nakonec zisky nedokázal udržet a skončil se ztrátou dalšího procenta. Celkově tak za první týden nového roku americké akcie ztratily více jak 6 %. Kde se nervozita na trzích bere a co čekat dál?

 

Za prvé, je třeba upozornit, že americká čísla až na trh práce v posledním měsíci překvapovala spíše negativně. Zejména z průmyslu kvůli kombinaci silného dolaru a padající ceny ropy nepřicházejí dobré zprávy. I když průmysl tvoří jen malou část americké ekonomiky (okolo 10 %), přicházející čísla setrvale snižují náš odhad amerického růstu ke konci roku (1,2 %).

 

Za druhé, trhy jsou dál primárně svázané nejistotou z dalšího vývoje v Číně. První týden se nesl ve znamení zmatků a nejistoty, jakými pravidly nakonec bude chtít Peking škrtit volné pohyby akciového trhu. Investoři znovu dostávají strach, že “strana” nemá situaci na trzích vůbec pod kontrolou a dají se čekat další ztráty yuanu i čínských aktiv.

 

A za třetí, silná čísla z amerického trhu práce si mohli někteří investoři přeložit jako záruku, že Fed bude pokračovat s utahováním měnové politiky dále, aniž by bral jakýkoliv ohled na problémy v Číně nebo tržní volatilitu. Je ale pravda, že většina trhu již sázky na růst amerických sazeb postupně snížila - v tuto chvíli trhy věří již pouze růstu sazeb o 25-50 bps.

Co si z toho vzít? Zchladit napětí a nervozitu na trzích možná nebude tak jednoduché. I když věříme, že vyspělé trhy mohou ustát prohlubující se čínské potíže (pokud zpomalení Číny nepřesáhne 1-2 p.b.), nejistota na trzích může nějakou dobu přetrvat. V tomto týdnu mohou pozornost trhů přitáhnout vedle další série čínských čísel, především výroky členů Fedu. Bude zajímavé, jak budou reagovat na poslední nárůst nervozity na trzích…

 

Zdroj: Jan Bureš, ČSOB, a. s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688