Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  11.01.2016 06:00:41

Samsung zklamal výsledky, ale představil některé novinky


Společnost Samsung zveřejnila výsledky za poslední kvartál roku 2015. Zisk meziročně vzrostl, ale je horší, než se čekalo. V Las Vegas však představil zajímavé novinky ze své stáje.

Společnost Samsung Electronics zveřejnila výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle Financial Times čtvrtletní zisk společnosti sice meziročně vzrostl o 15 % na 5,1 miliard dolarů, což signalizuje celoroční růst zisku o 7 %, analytici však očekávali výsledky o něco lepší.

Obchody se smartphony, vlajkovou lodí Samsungu a hlavním generátorem zisku společnosti, byly válcovány zejména čínskou konkurencí. A to jak z hlediska prodejů, tak z hlediska marží. Propad v oboru smartphonů byl nahrazen přírůstkem zisku v divizích, které vyrábějí příslušenství, například DRAM čipy. Analytici nicméně říkají, že oživení oboru příslušenství ztratilo v posledním kvartále uplynulého roku drive. Podle analytika Petera Yua za tím stojí pokles globální poptávky po smartphonech a počítačích.

Zisk divize společnosti Samsung, která vyrábí displeje, byl zasažen poklesem cen. Ten přišel v důsledku jak poklesu poptávky po televizorech, tak díky záplavou obdobných výrobků z Číny, jejichž výrobci prý „o zisk nestarají,“ řekl Daniel Kim, analytik ve společnosti Macquire.

Konečné výsledky, které by měly být známy koncem tohoto měsíce, pak lépe ukážou výkonnost všech divizí, včetně té, která vyrábí mobilní telefony. Analytici jsou již nyní zvědaví, zda se společnosti podařilo stabilizovat zisky, které jsou pod svou zatím nejvyšší úrovní z roku 2013.

Novinky letošního roku

Již příští měsíc by měl Samsung představit nový model telefonu Galaxy S v Barceloně. Neočekává se však, že by mělo jít o nějaký velký pokrok oproti Galaxy S6. „Pro divizi mobilních telefonů je hlavním úkolem snižovat náklady a udržet marži. Jestliže bude letošní zisk neslavný, pak je úspora nákladů správnou cestou,“ řekl také Daniel Kim.

Nový Galaxy však není jedinou letošní novinkou z jihokorejské stáje Samsung. Již v prvním týdnu letošního roku proběhl v Las Vegas veletrh spotřební elektroniky, kde Samsung představil „chytrou“ chladničku, která umožňuje nakupovat potraviny.

Chladnička je vybavena třemi kamerami na vnitřní straně dveří, které umí pořídit fotografie jejího obsahu nebo skenovat čárové kódy výrobků uvnitř. Na základě nastavení uživatelem je pak možné, aby chladnička prakticky sama „nakupovala“ potraviny, jejichž zásoby se tenčí.

Samsung na stejném veletrhu ukázal, čím chce překonat svého konkurenta, společnost Apple. Jedná se o tablet TabPro S, vybavený 12palcovým AMOLED displejem, který bude dodáván také s magnetickou klávesnicí. Tablet bude jen 6,3 milimetru tenký, bude vybaven dvěma 5mpx kamerami a procesorem Intel Core M. Operační paměť bude mít kapacitu 4 GB a pevné úložiště 256 GB.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688