Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.01.2016 06:00:42

BYOB model namísto obnovy elektrické sítě? V Kalifornii ho budou testovat

BYOB (Bring Your Own Battery) model může být cesta, jak ušetřit nemalé náklady na obnovu zastaralé elektrické sítě. Vyzkouší ho v Kalifornii.

Není to tak dávno, kdy se na střechách domů objevily solární panely pro výrobu elektřiny, kterou majitelé spotřebovávali sami, případně prodávali ostatním prostřednictvím elektrické sítě. Dnes se ve 44 státech USA nachází více než 780 tisíc domácností a firem, které fotovoltaické elektrárny využívají.

Nyní přichází nová technologie, která by mohla být řešením, kterak ušetřit velké objemy prostředků v podobě investic do obnovy zastaralé elektrické sítě. Jde o tzv. BYOB (Bring Your Own Battery) model.

Tento model by měl fungovat podobně jako jiné modely na bázi „bring your own“. V případě elektřiny mají být domácnosti odměňovány za to, že poskytnou své „zásoby“ elektřiny v době, kdy bude vysoká poptávka. Firma, která bude tento systém provozovat, tak sejme z majitele přenosové soustavy nemalé náklady, neboť namísto investic do obnovy elektrické sítě by se měly budovat „elektrické“ hotspoty.

Stávající regulace však ještě pořád většinu utilit odměňuje za „zakopávání oceli do země a výrobu stále většího množství elektřiny,“ píše Karin Rivesová. Kalifornská firma San Diego Gas & Electric tak způsobila rozruch, když oznámila záměr vyzkoušet nový typ obchodního vztahu se konečnými spotřebiteli tím, že chce jejich vlastní „baterie“ zapojit do sítě.

Budoucnost je prý v tom, že stále více domácností bude pořizovat baterie na ukládání elektřiny, vyprodukované jejich fotovoltaickými panely. Takové baterie tak sníží tlak na utility, které nebudou muset nákladně opravovat a udržovat tak rozsáhlou elektrickou distribuční soustavu.

Stávající majitelé utilit tak budou mít novou roli, protože jejich tradiční výroba a prodej elektřiny tak budou prakticky zastaralé. Namísto toho se posunou do pozice subjektů, usnadňujících přenos energie mezi koncovými zákazníky. San Diego Gas & Electric bude nyní zjišťovat, jak u svého pilotního projektu zajistí dostatečnou propojenost mezi domácími bateriemi a elektrickou sítí.

Karin Rivesová je přesvědčena, že ostatní majitelé utilit budou tohoto příkladu následovat. Poptávka po domácích záložních bateriích roste paralelně s tím, jak se zvětšuje objem fotovoltaických instalací. Taková kombinace samozřejmě domácnostem ušetří nejen spoustu elektrické energie, ale také peněz.

Trh s domácími bateriemi se pomalu rozjíždí. Společnost Green Mountain Energy z Vermontu začala minulý měsíc jako první tradiční výrobce elektřiny v Americe instalovat domácnostem baterie Powerwall, které využívají automobily Tesla.

Tesla ruku v ruce s tím již buduje továrnu na výrobu těchto baterií nejen pro svá auta, ale právě také pro domácnosti v očekávání rapidního růstu tohoto trhu. Baterie se budou vyrábět v Nevadě a investice do výrobních hal dosáhnou pět miliard dolarů.

Trh s domácími bateriemi je zatím velmi malý. Nicméně s tím, jak se očekává jeho strmý růst, budou zřejmě podobné investice do výroby stále častější a v nejbližší době bude jejich ziskovost velmi vysoká. To bude následně motivovat k dalšímu výzkumu, jak baterie zefektivnit. Slibnou cestou je využití nanotechnologií.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688