Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.01.2016 23:35:05

Burzovní krachy: V USA to začíná, ale brzy také končí. Evropa a Asie jsou na tom hůř

V případě finanční krize, ale také války nebo teroristického útoku v USA byly cenové výkyvy akciových trhů nižší v USA než v Asii či v Evropě. Ačkoli většina krachů a pádů burz začala v USA, poklesem cen akcií trpěly daleko více trhy v dalších dvou zmíněných regionech. Obdobně tomu bylo v případě přírodních katastrof.

Krachy burz 1

Během posledních 30 let se ceny akcií spadly mnohokrát. K největším propadům patří Černé pondělí z roku 1987, asijská a ruská krize v letech 1997 a 1998, internetová bublina z roku 2000 a finanční krize v roce 2007, která ještě v menší míře vypukla v roce 2011. Největší dopad na akciové trhy měly internetová bublina a finanční krize z roku 2007. Ty vedly k poklesu cen akcií v USA a v Evropě o více než 50 %. Avšak ztráty v průmyslových zemích tichomořského regionu a rozvíjejících se trzích v Asii byly ještě větší. Ztráty v Tichomoří dosáhly například po prasknutí internetové bubliny téměř 80 % a v Asii 60 %.

Je zajímavé, že ačkoli většina burzovních krachů začala v USA, daleko větší dopady to mělo na trhy v Evropě a Asii. A to i v případě, pokud vezmeme v úvahu vliv měnových kurzů. "Důvodem relativně větší stability akciového trhu v USA je s největší pravděpodobností jeho velikost a hloubka. Ty brání velkým cenovým výkyvům. Důvěra v silnou americkou ekonomiku, která je méně závislá na výkyvech poptávky ze zahraničí, často stabilizuje ceny i v dobách krize," říká Adam Lessing, ředitel Fidelity International pro Rakousko a východní Evropu.

Krachy a pády burz fungují často jako bouřky, které pročistí vzduch. Zkorigují akciový trh a sníží dopady bublin po fázi vysokých cen akcií. V těchto situacích se dlouhodobým investorům doporučuje držet se investiční strategie a v době turbulence na burze zachovat klid. Historie ukázala, že i když pády cen jsou významné, akcie se velice rychle vrátí na svoji původní úroveň.

Krachy burz 2

Četné jiné krize způsobily krátkodobé zhroucení akciových trhů po celém světě. Šlo například o přírodní katastrofy (zemětřesení a vlna tsunami, které vedly k vážné havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě), platební neschopnosti velkých amerických společností (Lehman Brothers, Worldcom), teroristické útoky 11. září 2001 a invaze iráckých jednotek do Kuvajtu v roce 1990. "Je překvapivé, že v případě války nebo teroristického útoku byly cenové výkyvy amerického akciového trhu (MSCI USA Price Index) menší než v Evropě (MSCI Europe Price Index) nebo v Asii, i když se tyto události odehrály v USA," upozorňuje Lessing. A platí to v případě cen v eurech i dolarech.

Potenciální černé labutě roku 2016Potenciální černé labutě roku 2016

Nepředvídatelné události se z logiky věci nedají odhadnout, ale na přelomu roku se o tento nesmysl snaží řada analytiků a stratégů. Podívejme se na několik událostí, které nejsou vyloučené a mohly by mít na finanční trhy vážné dopady.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688