Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.01.2016 23:30:06

8. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se ani v pátek nedokázaly vymanit ze sestupného trendu. Obchodování sice hlavní indexy zahájily odvážným zhruba 0,6% růstem, brzy ale zisky odevzdaly a po většinu seance oscilovaly kolem nuly. Závěrečný výprodej je pak srazil zhruba procento do mínusu. Investoři se stále obávají o kondici čínské ekonomiky a stabilitu čínských burz, třebaže v pátek se již v Číně masivní výprodeje neopakovaly.

Wall Street v pátek zpočátku pomáhalo oživení čínských akcií a zpevnění jüanu, což přišlo po dnech těžkých ztrát. Trh v USA dočasně podpořily též údaje o silné tvorbě pracovních míst - v prosinci v zámoří vzniklo 292 tisíc nových míst, čekal se přitom přírůstek jen 200 tisíc míst. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,5letém minimu 5 %, jak se čekalo. Investoři ale zůstali nervózní kvůli nejistým vyhlídkám čínské ekonomiky a ke konci obchodování obnovili výprodeje.

Dow tak nakonec klesl o 1,02 % na 16 346,45 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,08 % na 1 922,03 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,98 % na 4 643,63 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 8,08 % na 27,01 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři a půl bazického bodu na 2,11 %.

Všech deset hlavních sektorů skončilo v pátek v červených číslech. Nejvíce klesly sektor základních materiálů a finanční odvětví, relativně nejlépe si naopak vedlo síťové odvětví, které odepsalo jen tři setiny procenta.

Americké akcie (8. ledna 2016)
Americké akcie (8. ledna 2016)Zdroj: Google

Akcie technologické firmy Apple (+0,53 %) v pátek zpevnily o půl procenta, a přerušily tak sérii tří poklesů v řadě. Cenné papíry Applu byly v týdnu pod tlakem kvůli spekulacím, že se firma a její dodavatelé v tomto čtvrtletí chystají snížit výrobu nejnovější generace telefonů iPhone kvůli rostoucím skladovým zásobám a klesajícímu odbytu.

Cenné papíry hliníkárenského obra Alcoa (-2,42 %), který se chystá příští týden reportovat hospodářské výsledky za poslední tři měsíce loňského roku, odepsaly více než dvě procenta poté, co firma oznámila, že plánuje zavřít svůj hutní provoz v Indianě a zredukovat rafinérské kapacity v Texasu.

Nedařilo se ani akciím módního domu Gap (-14,32 %), který uvedl, že se mu v prosinci jádrové tržby snížily o pět procent. Po očištění o efekty změn měnových kurzů tržby klesly o asi tři procenta.

V indexu Dow v pátek zlevnilo 28 z 30 titulů. Nejvíce klesla cena akcií technologické společnosti Cisco Systems (-2,48 %), maloobchodního prodejce Wal-Mart (-2,29 %)a výrobce letadel Boeing (-2,27 %). V zelených číslech se udržely kromě akcií Applujiž jen cenné papíry softwarové firmy Microsoft (+0,51 %).

Za celý uplynulý týden Dow spadl o 6,19 %, S&P 500 odepsal 5,96 % a Nasdaq Composite přišel o 7,26 %. Americké akcie tak za sebou mají historicky nejhorší start roku.

Americké akcie (4.-8. ledna 2016)
Americké akcie (4.-8. ledna 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v prosinci vytvořila výrazně více pracovních míst, než se čekalo. Odhady hovořily o 200 tisících míst, vzniklo jich však 292 tisíc. Míra nezaměstnanosti v prosinci zůstala na 7,5letém minimu 5 %, jak se čekalo. Statistika tak potvrzuje očekávání, že by Fed měl v letošním roce pokračovat v opatrném zvyšování úrokových sazeb.
  • Podle amerického deníku New York Post by investoři mohli začít vyvíjet tlak na americkou mediální společnost Time Warner, aby se zbavila své komerční televizní stanice HBO. Někteří pozorovatelé mají podle zdroje listu za to, že kdyby se HBO odpoutala od zbytku firmy, mohlo by to pomoci zvýšit její hodnotu. Deník ve čtvrtek uvedl, že investoři by prý mohli chtít, aby Time Warner výnosnou divizi oddělila od zbytku firmy, nebo zcela prodala. Oficiálně však prý investoři mediální skupinu zatím neoslovili.
  • Americký výrobce elektroniky Apple koupil společnost Emotient, která využívá umělou inteligenci k rozeznávání emocí z výrazů ve tváři. Uvedl to list The Wall Street Journal, kterému to potvrdil mluvčí firmy. Společnost Emotient vznikla v roce 2012, sídlo má v kalifornském San Diegu. O finančních podmínkách transakce se článek WSJ nezmiňuje.
  • Těžba uhlí ve Spojených státech se v loňském roce snížila o deset procent na zhruba 900 miliard tun. Byl to nejnižší objem produkce za téměř 30 let od roku 1986, sdělil v pátek vládní Úřad pro energetické informace (EIA).
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v uplynulém týdnu v USA klesl potřetí v řadě, tentokrát o 20 na 516. Uvedla to těžařská společnost Baker Hughes, která údaje o počtu vrtů shromažďuje. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu pak klesl o 34 na 664. Meziročně se celkový počet vrtů snížil o 1 086 a počet vrtů pro těžbu ropy klesl o 905.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky amerických firem v týdnu od 11. ledna (plus výhled na celou výsledkovou sezónu)Očekávané výsledky amerických firem v týdnu od 11. ledna (plus výhled na celou výsledkovou sezónu) 

Výsledkovou sezónu za čtvrté čtvrtletí v pondělí tradičně odstartuje report hliníkárenského koncernu Alcoa. Jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688