Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.01.2016 07:22:51

Akcie: Ve hře je korekce o 20-30 %

Pro začátek tržní přísloví: "Obchodujte na trhu, který aktuálně převládá, a ne na tom, jaký byste si přáli." Ten současný si říká o to, abyste mu poděkovali za dobrý výkon a vybrali zisky, jinak dopadnete podle druhého přísloví: "Na trhu jsou býci, medvědi a vepři. A vepři patří na jatka." Jaká varovná znamení aktuálně vidí Jack Bouroudjian, šéf Index Futures Group, a jakou strategii radí na současném trhu traderům a investorům?

Podle několika signálů se nyní nacházíme ve finální fázi jedné kapitoly velkého býčího trhu. Patří mezi ně růst valuací, pokles zisků a změna měnové politiky. K tomu všemu bychom měli ještě přičíst prezidentský cyklus v USA, který má na akcie také historicky vliv. Většinou značí začátek volatilnějšího období a představuje katalyzátor pro tržní korekce. Roky 2008, 2000, 1992, 1988 a 1980 nebyly pro akcie špatné tak úplně náhodou - kapitálové trhy nemají rády nejistotu a změna amerického prezidenta je vnímána jako jedno z možných rizik.

Silný dolar a rostoucí valuace

Nebýt silného dolaru, mohl růst P/E poměrů vytáhnout index S&P 500 až k úrovni 2 300 bodů. Posilující dolar negativně dopadl na zisky, které jsou hlavním hnacím motorem růstu cen akcií. S&P 500 připravil odhadem o 15 až 20 USD očekávaného zisku pro rok 2015. Aby se ceny akcií do konce roku 2015 udržely i přes snížení zisků zhruba na stejné úrovni, nebylo jiné cesty než zvýšení valuací.

Většina nadnárodních korporací si po celý rok 2015 stěžovala na silný dolar a vzhledem k tomu, že se Fed odchýlil od kurzu uvolněných politik ostatních světových centrálních bank a ukončil období téměř nulových úrokových sazeb, měl by dolar v posilování pokračovat a působit tlak i na očekávané zisky S&P 500 pro rok 2016.

Ropa a výprodeje suverénních fondů

Velký dopad na trhy mohou mít také transakce suverénních fondů zemí těžících ropu. Na akciový trh z nich byly investovány biliony dolarů. Jde o fondy Ruska, Norska, Saúdské Arábie, Kanady a dalších států, jejichž hlavním zdrojem příjmů státního rozpočtu jsou příjmy z ropy.

Od doby, kdy odstartovala energetická revoluce s frakovacími technologiemi, které umožňují horizontální vrty z již existujících vrtů a pro zvýšení produkce nevyžadují nové kapitálové investice, bojují tyto země s nízkou cenou komodity a udržením rovnováhy veřejných financí.

Saúdská Arábie napomáhá k rozpadu kartelu OPEC a Rusové pumpují na trh ropu, co to jde. K tomu všemu je připraven na trh začít lít ropu také Írán. Vzhledem k výhledu dlouhodobě nízkých cen ropy bude tlak na exportéry suroviny jen narůstat. Země budou zápasit s rozpočtovými deficity a budou nuceny stahovat kapitál ze suverénních fondů.

Nebojujte s Fedem

Éra kvantitativního uvolňování se hned tak nevrátí, ledaže by přiletěla nějaká obrovská černá labuť. Zisky firem tak budou pokračovat v poklesu vlivem posilujícího dolaru. Ceny ropy budou působit tlak na akcie a lze očekávat, že výprodeje suverénních fondů v prvním a druhém čtvrtletí 2016 ještě zesílí.

Jde o perfektní kombinaci pro to, aby medvědi převzali otěže a stáhli trh o 20-30 % níže. Korekce takovýchto rozměrů by byla po posledních letech růstu velice zdravá. Lepší strategií než přikupovat akcie při krátkodobých poklesech je vybrat zisky v době, kdy je trh ještě relativně silný, protože přichází čas na defenzivu.

Dva grafy, které krotí býčí náladu více než cokoli jiného

Dva grafy, které krotí býčí náladu více než cokoli jiného

Pár dní před koncem roku je nejvyšší čas si položit otázku, co na investory čeká v následujících 12 měsících. Dan Nathan, spoluzakladatel serveru RiskReversal, investory konfrontuje se dvěma grafy, které nevěstí nic dobrého.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688