Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  08.01.2016 06:00:42

Saudi nabídnou v IPO část státní ropné společnosti. Ovládá desetinu světové produkce


Saudská Arábie přistupuje k dalšímu nezvyklému kroku. Tentokrát se chystá nabídnout na burze část státní ropné společnosti Aramco, která zajišťuje desetinu světové produkce ropy.

The Economist píše o „obchodu století“, Bloomberg o „velkém třesku.“ Nechystá se totiž nic menšího, než nabídnutí části saudskoarabské státní ropné společnosti na burze. Společnost Aramco je největším producentem ropy na světě. Odhaduje se, že zajišťuje kolem 10 % světových dodávek ropy na trh.

Aramco je jediná těžařská společnost v Saudské Arábii, která denně vytěží něco přes 10 milionů barelů ropy, což je víc, než činí denní těžba v celé Americe. Cena celé společnosti se podle odhadu analytiků počítá v bilionech (!) dolarů. Aramco ovládá přibližně 261 miliard barelů ropy. To je asi desetinásobek rezerv, které má pod kontrolou Exxon Mobil.

Podle informací Economistu se prozatím chystá IPO (prvotní úpis akcií na burze) jen na 5 % společnosti. Saudskoarabský princ Muhammad však nevyloučil, že by se v budoucnu mohl tento podíl zvyšovat. Ne však natolik, aby současní vlastníci ztratili nad společností kontrolu.

Oficiálním důvodem prodeje části státní těžařské společnosti je napomoci likviditě akciového trhu, který Saudská Arábie otevřela pro zahraniční investory teprve v loňském roce. Současně má tento krok učinit společnost Aramco více transparentní a odolnější vůči korupci. Spekuluje se ale o pravém důvodu uvedení společnosti na burzu, kterým je zajištění dodatečných příjmů do veřejných rozpočtů.

Celou transakci však čeká ještě několikaměsíční proces přípravy a schvalování. Konečné rozhodnutí totiž ještě nebylo učiněno. Prozatím proběhla dvě setkání prince Muhammada s vyššími saudskoarabskými představiteli, kde se o uvedení společnosti na burzu diskutovalo. Diplomaté hovoří o tom, že investoři „byli již vyslechnuti.“

Podle mnoha investorů je možnost nakoupit akcie Aramca velmi dobrou příležitostí, a to i při tak nízkých cenách ropy, jaké jsou na trhu nyní. Pouze Kuvajt dokáže těžit ropu levněji, než Saudská Arábie. Současná cena ropy, která je těsně nad hranicí 30 dolarů za barel, je ještě únosná pro Írán a Irák. Saudská Arábie se těžba vyplatí ještě při 15 dolarech, Kuvajtu dokonce při 10 dolarech za barel.

„Je to Ferrari mezi ropnými společnostmi,“ řekl Danilo Onorino, portfolio manažer ve švýcarské spolčnosti Dogma Capital. „Jen na základě rezerv, které společnost ovládá, a užití konzervativního odhadu, má Aramco cenu pře 2,5 bilionu dolarů,“ dodal Onorino.

Historie těžby ropySaudské Arábii sahá do 30. let minulého století, kdy v tamních pouštích byla objevena četná ropná naleziště. Společnost Aramco nebyla od prvopočátku státní, ale vznikla jako projekt čtyř velkých amerických společností. Společnost byla znárodněna na konci 70. let minulého století. Nyní se tak otevírá prostor pro soukromý kapitál v těžařském odvětví na území Saudské Arábie.

„Je to epochální změna v ropném průmyslu,“ sdělil Bloombergu Bob McNally, bývalý úředník v Bílém domě a konzultant společnosti Rapidan Group. „Saudská Arábie se připravuje na jízdu na ropném cenovém tobogánu,“ dodal v narážce na to, že královské příjmy z prodeje ropy se významně zkrátily.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688