Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.01.2016 23:44:55

7. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek prohloubily propad a jejich hlavní indexy se propadly až o 3 %. Wall Street srážely pokračující otřesy na čínských burzách a rostoucí obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa. Americké akcie klesají již tři dny v řadě.

Čínská centrální banka ve čtvrtek umožnila půlprocentní oslabení čínské měny, což vyvolalo obavy, že čínská ekonomika by mohla být ještě slabší, než se předpokládalo. Čínské akciové trhy se ve čtvrtek propadly prakticky bezprostředně po zahájení obchodování o pět procent. Po 15minutové nucené přestávce propad cen pokračoval a obchodování bylo po pár dalších minutách přerušeno pro zbytek dne poté, co pokles dosáhl 7 %. Stalo se to už podruhé v tomto týdnu.

Propad cen akcií na Wall Street se zastavil, když čínský burzovní regulátor oznámil, že od pátku přestane uplatňovat nový mechanismus pro automatické pozastavování obchodů. I tak ale zůstaly akcie v USA hluboko v červených číslech.

Dow nakonec spadl o 2,32 % na 16 514,10 bodu, širší S&P 500 odepsal 2,37 % na 1 943,09 bodu a Nasdaq Composite uzavřel po poklesu o 3,03 % na 4 689,43 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 21,37 % na 24,99 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 2,149 %.

Nejvýrazněji se propadly energetický sektor a odvětví základních materiálů, relativně nejlépe si naopak vedly akcie ze sektoru veřejných služeb a odvětví necyklického spotřebního zboží. Kleslo ale všech deset hlavních sektorů.

"Další den, další devalvace jüanu. Nemyslím si, že by se toho dnes proti předchozím dnům zase tolik změnilo," řekl Art Hogan, hlavní tržní stratég ve společnosti Wunderlich Securities.

"Prakticky totéž, co se dnes děje, jsme viděli již loni v srpnu," doplnil John Bredemus, viceprezident v Allianz Investment Management. "Kdyby šlo jen o jeden den, nenechal bych se tím znepokojovat, my za sebou máme ale už několik podobných dnů, což zvyšuje moje obavy, zda bude americká ekonomika schopná jít nadále kupředu, pokud zbytek světa zpomalí," dodal ale.

"Myslím si, že zrušení nového letošního pravidla pro přerušování obchodování v Číně burzám v zemi pomůže. Alespoň nebude během prvních minut po zahájení obchodování na burzách takový zmatek," poznamenal dále Jeremy Klein, hlavní tržní stratég v FBN Securities.

Americké akcie (7. ledna 2016)
Americké akcie (7. ledna 2016)Zdroj: Google

Propad cen ropy ve čtvrtek dále stahoval akcie těžařů černého zlata. Cenné papíry společnosti Chesapeake Energy (-5,77 %) odepsaly téměř šest procent, akcie Chevronu (-3,54 %) odepsaly tři a půl procenta, akcie ExxonMobilu (-1,6 %) přišly o procento a půl a cenné papíry poskytovatele služeb v ropném průmyslu Schlumberger (-2,23 %) spadly o více než dvě procenta.

V indexu Dow stejně jako ve středu 29 z 30 titulů. Největší propad postihl akcie průmyslového konglomerátu General Electric (-4,23 %), technologické firmy Apple (-4,22 %) a výrobce letadel Boeing (-4,19 %). Nad nulou se rovněž stejně jako ve středu udržely pouze cenné papíry maloobchodního prodejce Wal-Mart (+2,33 %).

Akcie technologické společnosti Apple vytrvale klesají v reakci na spekulace, že firma a její smluvní výrobci kvůli rostoucím zásobám podstatně omezí produkci nejnovějších telefonů iPhone.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:


Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akciové tipy na rok 2016 od těch, kdo nejsou tak na očíchAkciové tipy na rok 2016 od těch, kdo nejsou tak na očích

Na konci prosince jsme na Investičním webu nabídli několik horkých akciových tipů pro rok 2016 od excentrického moderátora Jima Cramera. Nyní se podíváme na další tipy, tentokrát však dáme prostor těm, kteří ho jindy tolik nedostávají.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688