Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  07.01.2016 09:49:00

Dolar oslabuje pod tíhou čínských problémů


V průběhu dnešní noci čínský akciový trh ztratil více než 7 % a donutil tak čínskou vládu intervenovat na burze. Tyto problémy ovlivnily i obchodování společné evropské měny s americkým dolarem. Euro v průběhu asijské seance posílilo o 0,4 % a jeho kurz se tak vrátil na 1,081 USD/EUR.

Zápis z posledního jednání amerického Fedu nepřinesl nové impulzy. Američtí centrální bankéři se shodli, že i po zvýšení sazeb zůstává měnová politika uvolněná a další postupné utahování bude tento rok na místě. Jestliže se situace bude vyvíjet podle jejich prognózy, očekávají čtyři zvýšení sazeb v tomto roce. Trh má zatím započítána pouze dvě zvýšení a ekonomové SG předpokládají tři.

Data ze spojených států včera potvrdila solidní výkon. I když ISM index mimo zpracovatelský průmysl klesnul o šest desetin bodu, celý jeho propad zapříčinily rychlejší dodací časy způsobené na prosinec výjimečně příznivým počasím. Všechny ostatní složky indexu včetně výhledu zaměstnanosti si polepšily. Další výbornou zprávu z trhu práce přinesl i ADP report o zaměstnanosti, který ukázal 257 tis. nových pracovních míst v soukromém sektoru a podpořil tak náš předpoklad pro 230 tis. nových pracovních míst v pátečním oficiálním reportu.

V eurozóně došlo k příznivé revizi indexů PMI, což se stalo hlavně zásluhou německých čísel. Naopak ve Francii byl tento indikátor revidován ještě více směrem dolů, což stále souvisí s utlumenou aktivitou v některých sektorech po pařížských útocích.

Ve Spojených státech dnes krom tradičního čtvrtečního indikátoru týdenního počtu žadatelů o dávky v nezaměstnanosti nebude zveřejněno nic. V Evropě již dnes byly zveřejněny údaje o německých továrních objednávkách, které v listopadu nečekaně vzrostly o 1,5 % m/m ( 2,1 % WDA). Za celou eurozónu bude publikován výzkum Evropské komise o náladě v jednotlivých sektorech ekonomiky. Ekonomové SG předpokládají, že výsledek bude smíšený, nicméně i nadále bude ukazovat na další mírný růst evropské ekonomiky.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688