Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.01.2016 00:13:53

6. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy ve středu obnovily prudký pokles a jejich tři hlavní indexy se stejně jako v pondělí propadly o více než jedno procento. Wall Street srazily obnovený propad cen ropy, zvýšené mezinárodní napětí a také Čína. Spásu nepřinesl ani zápis z prosincového zasedání měnového výboru Fedu, který potvrdil, že by sazby v zámoří měly růst jenom velmi pomalu.

Středeční ztrátou navázal trh na pondělní nejhorší začátek roku od finanční krize z konce minulého desetiletí. Obavy z dalšího zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa ve středu prohloubila čínská centrální banka, která znovu umožnila oslabení jüanu.

Nervozitu investorů zesílilo rovněž zhoršení globální politické situace poté, co Severní Korea oznámila, že uskutečnila úspěšný test miniaturizované vodíkové bomby. Trh podkopal také výrazný pokles cen ropy, které spadly na nová minima za více než 11 let. Akcie z energetického sektoru kvůli tomu odepsaly přes čtyři procenta.

Dow nakonec klesl o 1,47 %, více než 250 bodů, na 16 906,51 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,31 % na 1 990,26 bodu a Nasdaq Composite uzavřel slabší o 1,14 % na 4 835,77 bodu. Dow a S&P 500 tak spadly pod důležité psychologické hranice 17 000, respektive 2 000 bodů. Index volatility VIX vzrostl o 6,46 % na 20,59 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o šest bazických bodů na 2,172 %.

Pod nulou skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce se propadly energetické odvětví a sektor základních materiálů, relativně nejlépe si naopak vedly odvětví veřejných služeb a sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (6. ledna 2015)
Americké akcie (6. ledna 2015)Zdroj: Google

Akcie technologického podniku Apple (-1,96 %) pokračovaly ve zlevňování, a to i přesto, že společnost uvedla, že za sebou má nejlepší rok podle příjmů obchodu s aplikacemi App Store. Příjmy App Store v loňském roce dosáhly rekordních 20 miliard USD, tempo jejich růstu však zřejmě zpomalilo. Apple loni neposkytl údaje o příjmech za rok 2014, pouze uvedl, že meziročně se zvýšily o 50 %. Podle propočtů listu The Wall Street Journal se za loňský rok příjmy App Store zvýšily o zhruba 43 %. Z každého dolaru, který proteče přes App Store, získává Apple 30 centů. To znamená, že firma získala z obchodu šest miliard dolarů. Zbývající peníze jdou vývojářům. Investory znepokojila zpráva, podle které se společnost v tomto čtvrtletí údajně chystá asi o 30 % snížit výrobu svých nejnovějších telefonů iPhone, jejichž zásoby u výrobců se zvyšují, zatímco dodávky na trh klesají. Akcie Applu z vrcholu, na který se vyšplhaly loni v únoru, spadly již zhruba o čtvrtinu.

Téměř o desetinu naopak vystřelila cena akcií internetové televize a videopůjčovny Netflix (+9,31 %) poté, co její generální ředitel Reed Hastings na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas oznámil, že firma s ročním předstihem dokončila plánovanou expanzi, v rámci které jsou nyní její služby dostupné v dalších 130 zemích. Netflix je nyní dostupný ve zhruba 190 zemích, převážně však v angličtině. Firma má více než 70 milionů předplatitelů. Jediným velkým trhem, na kterém zatím nepůsobí, je Čína. Důvodem jsou zřejmě jednání s vládou kvůli zabránění přístupu k materiálům, které jsou považovány za nevhodné.

Cenné papíry internetové společnosti Yahoo! (-0,12 %) mírně zlevnily v reakci na vyjádření jejího významného akcionáře, firmy Starboard Value, která uvedla, že ztratila důvěru v management a představenstvo podniku. Podle Starboard Value je nezbytně nutné, aby v Yahoo! došlo k významným změnám, včetně obměny managementu. Investor dále uvedl, že většina hodnoty Yahoo! se aktuálně zakládá na jejím podílu v čínském internetovém prodejci Alibaba.

Nedařilo se ani akciím agrochemické a biotechnologické firmy Monsanto (-1,58 %), které zlevnily o více než procento a půl poté, co společnost oznámila, že plánuje propustit dalších asi tisíc zaměstnanců. Již dříve firma avizovala, že zruší asi 2 600 pracovních míst. Celkem tak nyní plánuje propustit asi 16 % své pracovní síly. Monsanto rovněž uzavře některé závody a zruší uzavřené kontrakty. Firma zároveň zvýšila odhad jednorázových nákladů na restrukturalizaci o zhruba 20 % na 1,1 miliardy až 1,2 miliardy USD, z toho na poslední čtvrtletí připadlo 318 milionů USD.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Měnový výbor americké centrální banky (Fed) zvýšil minulý měsíc jednomyslným rozhodnutím základní úrokovou sazbu i přes obavy některých členů, že inflace zatím zůstane na nebezpečně nízké úrovni. Právě vývoj inflace bude klíčem pro tempo dalšího zpřísňování měnové politiky. Plyne to ze zápisu z prosincového zasedání výboru, který Fed zveřejnil ve středu.
  • Soukromý sektor ve Spojených státech podle zprávy agentury ADP v prosinci vytvořil 257 tisíc nových pracovních míst. Očekával se nárůst o 198 tisíc po listopadovém přírůstku 211 tisíc (revidováno z 217 tisíc).
  • Podnikové objednávky v listopadu meziměsíčně klesly o 0,2 %, jak se očekávalo (říjen revidován na +1,3 %), bez dopravy klesly o 0,3 % (říjen revidován na +0,1 %).
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v listopadu podle finálních dat meziměsíčně stagnovaly, jak předvídala už předběžná data. V říjnu přitom vzrostly o 2,9 %. Po očištění o dopravu objednávky rovněž stagnovaly, předběžný údaj ukazoval na 0,1% pokles, v říjnu vzrostly o 0,5 %.
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb podle ISM v prosinci klesl na 55,3 bodu z 55,9 bodu (odhad: 56 bodů).
  • Růst aktivity v americkém sektoru služeb ve Spojených státech v prosinci podle finálních dat agentury Markit zpomalil, avšak méně, než predikovala předběžná data. Index nákupních manažerů v sektoru služeb klesl na 54,3 bodu z listopadových 56,1 bodu, čekal se pokles na 53,7 bodu. Kompozitní index se snížil na 54 bodů z předchozích 55,9 bodu, předběžná data počítala s poklesem na 53,5 bodu.
  • Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu snížil na nejnižší hodnotu za devět měsíců. Je za tím hlavně propad dovozu, slabší byl ale i vývoz, jehož hodnota klesla na téměř čtyřleté minimum. Celkový schodek se snížil na 42,4 miliardy USD, zatímco v říjnu po zpřesnění dat činil 44,6 miliardy USD, vyplývá z údajů, které ve středu zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.
  • Americká společnost Apple se v tomto čtvrtletí údajně chystá asi o 30 % snížit výrobu svých nejnovějších telefonů iPhone, jejichž zásoby u výrobců se zvyšují, zatímco dodávky na trh klesají. V úterý to napsal japonský list Nikkei. Spekulace o omezení produkce potvrzuje i další středeční informace, podle níž tchajwanská společnost Foxconn, která je smluvním výrobcem většiny nejnovějších iPhonů, během týdne oslav začátku nového lunárního roku nezvykle omezí produkci a pracovní dobu.
  • Americká biotechnologická a agrochemická společnost Monsanto rozšířila po čtvrtletní hospodářské ztrátě program propouštění. Zrušeno bude dalších 1 000 pracovních míst, což celkový počet zvyšuje na 3 600, zhruba 16 % pracovní síly. Plyne to ze středečního sdělení firmy, která je největším světovým producentem osiv.
  • Široce očekávané herní brýle Oculus Rif určené pro zobrazování virtuální reality se začnou prodávat v květnu za 599 dolarů. Sdělila to ve středu firma Oculus, kterou vlastní společnost Facebook, provozovatel stejnojmenné sociální sítě. Od středy je možné na toto zařízení posílat předběžné objednávky.
  • Internetová videopůjčovna a televize Netlix dokončila o rok dříve svoji plánovanou expanzi a je nyní dostupná v dalších 130 zemích. Oznámil to ve středu generální ředitel firmy Reed Hastings ve své prezentaci na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas. Již dříve firma uvedla, že nejpozději letos budou její služby k dispozici i v České republice.
  • Příjmy App Store, obchodu s aplikacemi pro přístroje od americké společnosti Apple, v loňském roce dosáhly rekordních 20 miliard USD. Tempo růstu příjmů však zřejmě zpomalilo, přestože firma představila aplikace pro nové přístroje, jako jsou Apple TV a Apple Watch. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ).
  • Valeant Pharmaceuticals jmenuje na pozici dočasného generálního ředitele po Michaelu Pearsonovi Howarda B. Schillera.
  • Operátor T-Mobile US v roce 2015 získal 8,3 milionu nových zákazníků. Jedná se o druhý rok v řadě, kdy přilákal více než 8 milionů nových klientů.
  • RBC snižuje doporučení na akcie Tyco International na "sector perform" z "outperform" a zvyšuje doporučení na akcie Lockheed Martin na "outperform" ze "sector perform".
  • Evercore zvyšuje doporučení na akcie Oracle na "kupovat" z "držet".
  • Světová ekonomika letos díky dalšímu zotavování ve vyspělém světě zrychlí růst na 2,9 % z loňského odhadovaného tempa 2,4 %. Předpověděla to ve středu Světová banka. Svou předpověď ale zhoršila z dosavadní prognózy 3,3 %. Americká ekonomika má letos mírně zrychlit expanzi na 2,7 % z loňského tempa 2,5 %.

 

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie: Trh má raději demokratické prezidentyAkcie: Trh má raději demokratické prezidenty

Prezidentské volby v USA se konají až letos v listopadu a pro trhy by to nemusela být nezajímavá zpráva. Jaký vliv má nejmocnější hlava státu na akciové trhy? A jsou republikánští prezidenti opravdu pro akcie lepší než ti demokratičtí?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688