Chodníky zasypané sněhem - kdo je má uklízet?

TNBiz, 6.1.2016
Navštívili jsme sídliště v pražských Řepích a na vlastní oči se přesvědčili, v jakém stavu se chodníky nacházejí. Většina z nich zjevně nedávno prošla údržbou, díky neustávajícímu sněžení jsou ale brzy opět zasněžené. Možná proto mají někteří pocit, že jsou neuklizené.

"Silnice je dobrá, ta docela jde, ale ty chodníky teďka prohrábli jenom před těma domama," stěžovala si paní před panelovým domem. "Už jenom kvůli těm starejm lidem, co tady choděj, by to mohlo být lepší," řekla nám další z oslovených žen.

Že není situace úplně jednoduchá, nám potvrdili i na Úřadu městské části Prahy 17. "Ono když sněží třeba deset hodin v kuse, tak je to náročnější," sdělil nám místostarosta Martin Marek. O část chodníků se zde stará vysoutěžená firma, o zbytek se starají Pražské služby, které si najímá Technická správa komunikací. Pak jsou tu ještě hluchá místa, kam v případě potřeby posílá městská část s lopatami a hrably trestance z nedaleké ruzyňské věznice.

Podle místostarosty se prioritně udržují chodníky například v okolí bezbariérového domu. "Myslím, že situaci zvládáme dobře, první pracovníci nastupují do práce už ve čtyři hodiny ráno, pracovníci Pražských služeb pak v šest hodin ráno," vysvětluje. V případě potřeby, jako je třeba nyní, dojde pak i na druhé kolo čištění, protože odklizené chodníky po čase znovu zapadají.

Za případné škody vzniklé špatnou schůdností chodníku ručí vždy jeho majitel, tedy nejčastěji obec. Za zranění vzniklá například pádem sněhu nebo ledu ze střechy ale ručí majitel přilehlé nemovitosti, což může být buď majitel domu sám anebo sdružení vlastníků bytových jednotek. Chodníky zkrátka přes zimu občas pod sněhem budou, a to i přes pečlivou údržbu. K zimě sníh ostatně tak trochu patří, i když se nás uplynulé roky snažily přesvědčit o opaku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky