Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.01.2016 23:37:16

5. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Obchodování na amerických akciových trzích skončilo v úterý smíšeně. V úvodu seance všechny tři hlavní indexy mírně rostly, brzy se však svezly pod nulu a poté celý den kolísaly bez jasného směru. Investoři zůstávají opatrní poté, co bylo v Číně v úvodu týdne přerušeno obchodování na šanghajské burze kvůli propadu trhu o sedm procent.

Dow nakonec připsal 0,06 % na 17 158,66 bodu a širší S&P 500 vzrostl o 0,2 % na 2 016,71 bodu, zatímco Nasdaq Composite klesl o 0,24 % na 4 891,43 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,57 % na 19,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se večer pohyboval kolem 2,245 %. Čínské trhy se v úterý stabilizovaly za pomoci vlády, která na ně podle odhadů dodala v přepočtu asi 20 miliard dolarů.

V zelených číslech skončilo šest z deseti hlavních sektorů, dařilo se zejména sektoru veřejných služeb, odvětví zbytného spotřebního zboží a sektoru zdravotní péče. Nejvíce naopak kleslo technologické odvětví.

Americké akcie (5. ledna 2016)
Americké akcie (5. ledna 2016)

Druhý den v řadě rostla cena akcií výrobců zbraní. Investoři spekulují, že plánovaná nová opatření Obamovy administrativy, která mají omezit násilnou činnost související s držením zbraní, povedou před jejich zavedením do praxe k lepším výsledkům firem jako Smith & Wesson (+11,08 %) či Sturm Ruger & Co. (+6,76 %). Obchodníci sázejí na to, že Američané, kteří o koupi střelných zbraní uvažují, si nyní pospíší, aby se vyhnuli nové regulaci. Obama v úterý mimo jiné prohlásil, že budou muset všichni zájemci o zbraně splnit stejné požadavky. Prověřována má být také minulost držitelů střelných zbraní. Prodej zbraní ve Spojených státech aktuálně podporují obavy Američanů z možných teroristických útoků po střelbě v Paříži a San Bernardinu.

Dařilo se i akciím výrobce termokamer FLIR Systems (+5,43 %), na které analytici z banky Goldman Sachs v pondělí zvýšili investiční doporučení na "buy" z "neutral".

Cenné papíry farmaceutické firmy Eli Lilly (+1,5 %) přidaly procento a půl poté, co společnost představila výhled pro rok 2016. Eli Lilly čeká v roce 2016 tržby 20,2 až 20,7 miliardy dolarů a upravený zisk na akcii 3,45 až 3,55 USD. Průměrný odhad analytiků dotázaných agenturou FactSet je 21,6 miliardy dolarů a 3,65 USD. Společnost zároveň potvrdila výhled zisku pro rok 2015 na úrovni 3,40 až 3,45 USD na akcii, trh čeká celoroční upravený zisk 3,44 USD na akcii.

Akcie technologické firmy Apple (-2,5 %) v úterý klesly druhý den v řadě, tentokrát o dvě a půl procenta. Investoři se nadále obávají o další vývoj poptávky po chytrých telefonech iPhone, které jsou klíčovým produktem technologického obra.

V indexu Dow nejvíce zpevnily akcie maloobchodního prodejce Wal-Mart (+2,38 %), chemické firmy DuPont (+1,92 %) a výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,4 %). Vedle akcií Applu se nedařilo ani cenným papírům zábavní firmy Walt Disney (-2,02 %), investiční banky Goldman Sachs (-1,72 %) či vydavatele platebních karet American Express (-1,54 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Rozhodnutí saúdskoarabského vedení zahrnout šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra mezi 47 osob popravených za terorismus a následné přerušení kontaktů Rijádu s Íránem je důkazem toho, že vliv USA na Saúdskou Arábii má své meze. A to navzdory tomu, že Washington a Rijád stojí na téže straně v syrské krizi a že Saúdská Arábie vydává miliardy za americké zbraně, píše agentura Reuters.
  • Citigroup snižuje doporučení na akcie Metlife a Nordstrom na "neutral" z "buy", doporučení na akcie J.C. Penney naopak zvyšuje na "neutral" ze "sell".
  • Počet objednaných položek v internetovém obchodu Amazon během Kybernetického pondělí vzrostl meziročně o více než 40 % a dosáhl více než 23 milionů kusů, informovala společnost.
  • KeyBanc zvyšuje doporučení na akcie Halliburtonu na "overweight" ze "sector weight".
  • Goldman Sachs zvyšuje doporučení na akcie First Solar na "buy" z "neutral", cílovou cenu upravuje na 100 dolarů ze 60 dolarů.
  • RBC snižuje doporučení na akcie Tyson Foods na "sector perform" z "outperform".
  • Towers Watson a Willis Group Holdings úspěšné dovršily fúzi, vzniklá firma se nyní jmenuje Willis Towers Watson.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

5 levných hodnotových akcií na rok 20165 levných hodnotových akcií na rok 2016 

Co bude hýbat rokem 2016 a jaké akcie z toho nejvíce vytěží? V roce 2015 byly trhy pod vlivem klesajících cen komodit a ekonomického vývoje v Číně. Server 24/7 Wall St. se detailněji podíval na jednotlivé akcie z indexu S&P 500 a vybral pětku těch, které působí jako nejpodhodnocenější podle P/E a dalších ukazatelů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688