Nové radary na D1: víme kde budou měřit rychlost!

TNBiz, 6.1.2016

Rychlá jízda může řidiče přijít až na 10 tisíc korun a ztrátu řidičského průkazu na jeden rok. Úsekové radary, které byly spíše informační, byly v zúžených úsecích instalovány už vloni. Osmdesátku ale nedodržela více než polovina řidičů. Ministerstvo dopravy teď z radarů zkušebních přejde na ostré.

"Tentokrát už půjde opravdu o úsekové měření a řidičům bude hrozit pokuta podle toho o kolik rychlost překročí," sdělil televizi Nova tiskový mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold a dodal: "Nejde nám o to sledovat řidiče na celé D1 jako Velký Bratr, ale my chceme především bezpečí a to v těch místech, kde je to zúžené, kde bylo nejvíce nehod, nejvíce zranění."

První měřený úsek na cestě z Prahy bude začínat na 29. Kilometru a končit bude po pěti kilometrech u exitu 34. Další by měl být na 134. kilometru u obce Měřín a pak o čtyřicet kilometrů dál u Ostrovačic. Na dalších 6 úsecích plánuje ministerstvo zahájit modernizaci a tedy zúžení dálnice ještě v tomto roce.

Nedodržení rychlosti může přijít řidiče pěkně draho. Například překročení rychlosti o 30 kilometrů za hodinu přijde řidiče na 5000. Nevyplatí se ani úmyslné vyhýbání se radarům.

„Pokud řidiči zkoušeli nějakým způsobem obejít ten radar, tak měli jednu možnost. Je to půlené projetí, tedy jízda uprostřed těch pruhů, teď už to úředníci spojují fotky. Dokonce jsou kamery dány tak, že i motorkáře zezadu změří a mají registrační značku,“ uvedl pro TV Nova Petr Vomáčka z ÚAMK. První radary nainstalují na dálnici D1 koncem března.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky