BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.01.2016 11:57:14

Situace v Číně se díky peněžní injekci zklidnila, akciový trh se stabilizoval; analýza EUR/JPY

Americké burzy včera výrazně klesly a index Dow Jones v průběhu prvního dne nového roku ztrácel 467 bodů, čímž měl nakročeno k nejhorší denní procentní ztrátě od roku 1932. Naštěstí došlo k obratu a zakončil pondělní obchodní seanci se ztrátou jenom 1,6 procenta na hodnotě 17 148,94 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 1,5 procenta a uzavřel na úrovni 2 012,66 bodu, přičemž s kulatým číslem 2 000 sváděl v průběhu dne silný souboj. Technologický Nasdaq spadl o 2,1 procenta na hodnotu 4 903,089 bodu.

Paniku na trzích včera způsobil dramatický pokles čínského akciového trhu, který reagoval na klesající aktivitu čínských továren. Ta v prosinci spadla desátým měsícem v řadě a ve srovnání s listopadem si podle průzkumu mezi nákupními manažery (index PMI) ještě více pohoršila. Index čínských akcií se včera propadl až o 7 procent a obchodování na tamní burze pak bylo po zbytek dne pozastaveno. Na klidu investorům nepřidalo ani to, že čínská centrální banka zafixovala jüan na čtyř a půlletém minimu proti dolaru.

Americký akciový trh v úvodu včerejší obchodní seance nepovzbudil ani výsledek aktivity ve zpracovatelském sektoru Spojených států, která se v prosinci dále zhoršovala. Index průmyslové aktivity Institutu řízení zásob (ISM) podle průzkumu mezi nákupními manažery v prosinci klesl na 48,2 bodu, nejnižší úroveň od června 2009, z listopadových hodnot 48,6 bodu. Ekonomové očekávali zlepšení ukazatele na 49,0 bodu. V červených číslech s tří procentní ztrátou skončil první den v roce i evropský akciový trh.

Dnes se situace zlepšuje, když čínské autority zasáhly a asijské trhy v čele s Čínou se v noci stabilizovaly. Regulátoři čínských finančních trhů v úterý rozhodli o podpoře akcií. Čínská centrální banka posílila peněžní trh hotovostí a regulátor trhů s cennými papíry uvedl, že může omezit prodej akcií velkým akcionářům. Index šanghajské burzy nakonec uzavřel úterní volatilní seanci o 0,3 procenta výš.

Německo opět potvrdilo zdraví trhu práce, když počet nezaměstnaných po sezonním očištění minulý měsíc klesl o 14 000 na 2,757 milionu. Analytici v průměru očekávali pokles pouze o 6 000. Míra nezaměstnanosti po sezonním očištění v prosinci setrvala podle očekávání na úrovni 6,3 procenta, nejníže od znovusjednocení země v roce 1990.

Německá inflace v prosinci meziročně stoupla o 0,2 procenta po listopadovém růstu o 0,3 procenta. Výsledek však nedosáhl na průměrný odhad analytiků ve výši 0,4 procenta, natož na 2 procentní inflační cíl ECB. Za celý rok 2015 byla inflace v Německu na úrovni 0,1 procenta, což je nejnižší údaj od roku 1995.

Měnový pár EUR/JPY opustil na denním grafu trojúhelníkovou formaci, v níž se pohyboval v průběhu předchozího roku. Včera uzavřel pod úrovní supportu 129,70 a pod minimy z konce listopadu a začátku prosince 2015, čímž si otevírá prostor pro otestování minim z března a dubna 2015.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688